Acasa InternationalExterne Parlamentul European a blocat ratificarea acordului comercial UE-China

Parlamentul European a blocat ratificarea acordului comercial UE-China

scris de Misu Andrei
106 afisari

Parlamentul European a blocat, joi după-amiază, printr-o rezoluţie, procedurile de ratificare a Acordului de investiţii dintre Uniunea Europeană şi China, cerând anularea sancţiunilor impuse de Beijing împotriva unor oficiali şi entităţi din spaţiul UE.

Într-o rezoluţie aprobată cu 599 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 58 de abţineri, Parlamentul European „condamnă în cei mai duri termeni posibili sancţiunile lipsite de fundament şi arbitrare impuse recent de autorităţile chineze asupra unor persoane şi entităţi din Europa, inclusiv asupra a cinci membri ai Parlamentului European”.

„Este vorba despre un atac asupra libertăţilor fundamentale”, precizează Parlamentul UE, care îndeamnă China să anuleze aceste „măsuri restrictive total nejustificate”.

Eurodeputaţii cer Chinei că anuleze toate sancţiunile, pentru a permite continuarea procedurilor de ratificare a tratatului. De asemenea, eurodeputaţii cer o „reechilibrare” a relaţiilor UE-China, prin măsuri legislative de contracarare a efectelor subvenţiilor străine, prin interzicerea importurilor de produse fabricate prin muncă forţată şi prin respingerea ameninţărilor cibernetice şi atacurilor hibride atribuite Chinei.

În consecință, europarlamentarii cer ca UE să-și intensifice coordonarea cu SUA atunci când vine vorba de relațiile cu China și să încurajeze, în schimb, cooperarea cu Taiwanul, care nu trebuie să fie „ținut ostatic” de acordul cu Beijingul.

De partea cealaltă, China a cerut Uniunii Europene să ratifice acordul de investiții „cât mai repede posibil” și să înceteze să se mai amestece în treburile sale interne

„Acordul de investiții China-UE este un acord echilibrat, reciproc avantajos și de pe urma căruia ambele părți au de câștigat. Nu este un cadou pentru niciuna dintre părți, ci este în interes reciproc”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult