Acasa InternationalExterne Parlamentul European cere Poloniei, Ungariei și Slovaciei să permită dreptul la avort pentru refugiatele ucrainence

Parlamentul European cere Poloniei, Ungariei și Slovaciei să permită dreptul la avort pentru refugiatele ucrainence

scris de Misu Andrei
57 Afisari

Parlamentul European a cerut joi statelor cu legislaţiile cele mai restrictive din UE pentru întreruperile de sarcină, Polonia printre ele, să le permită refugiatelor ucrainence să folosească serviciile de sănătate sexuală şi reproductivă, inclusiv avortul legal şi fără riscuri, relatează agenţia EFE.

Parlamentul European a condamnat într-un text adoptat cu 462 de voturi pentru, 19 împotrivă şi 89 de abţineri folosirea violenţei de gen şi sexuale în război şi au avertizat cu privire la numărul în creştere al denunţurilor despre acte de violenţă sexuală, violuri, trafic de persoane, exploatare şi alte abuzuri suferite de femeile ucrainence în timpul conflictului armat sau în drumul lor spre Europa.

„Femeile şi fetele au nevoie de un acces continuu la servicii de sănătate sexuală şi reproductivă, inclusiv accesul la o naştere sigură, la servicii de planificare familială, la avort legal şi fără riscuri sau la gestiunea clinică a violurilor”, au transmis eurodeputaţii, conform Agerpres.

Aceştia avertizează că activiştii şi ONG-urile primesc „sute” de apeluri de la femei însărcinate care se refugiază din Ucraina şi care nu pot recurge la o întrerupere de sarcină pentru că avortul este interzis în Polonia şi limitat prin lege în Ungaria şi Slovacia.

„Este aşadar esenţial accesul la metode contraceptive de urgenţă, la profilaxie după expunere şi la avort sigur şi legal în Ucraina şi în ţările de primire şi de tranzit. Toate ţările de primire, inclusiv Polonia, trebuie să-şi îndeplinească obligaţia, care de asemenea le este impusă de legislaţia naţională, să le garanteze accesul la avort femeilor însărcinate ca o consecinţă a unui viol”, a indicat Parlamentul European.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult