Acasa InternationalExterne Parlamentul European: Romania indeplineste criteriile pentru conectarea la Sistemul de Informatii Schengen

Parlamentul European: Romania indeplineste criteriile pentru conectarea la Sistemul de Informatii Schengen

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Parlamentul European a votat miercuri o decizie a Consiliul care precizeaza ca Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile de protectie a datelor necesare pentru conectarea la baza de date a Sistemului de Informatii Schengen, care permite schimbul de informatii in cadrul luptei impotriva criminalitatii si a imigratiei ilegale. Astfel, cele doua state ar putea obtine foarte curand eliminarea controalelor la frontiera cu spatiul Schengen.

Raportul lui Carlos Coelho (PPE, PT), care aproba decizia Consiliului si care reprezinta primul pas catre ridicarea controalelor la frontiere, a fost adoptat in cadrul sedintei plenare cu 525 de voturi pentru, 18 impotriva si 54 de abtineri.

Un grup de lucru pentru evaluare a verificat daca sucursalele SIS (Sistemului de Informatii Schengen) din Romania si Bulgaria (care nu sunt deocamdata conectate la sistemul central) asigura un nivel suficient de protectie a datelor; evaluarea a fost pozitiva, deschizand astfel calea pentru testele suplimentare, care ar trebui realizate pana la sfarsitul acestui an.

Pana la acea data ambele state nu vor fi obligate sa refuze intrarea pe teritoriul lor sau sa expulzeze resortisanti din state terte pentru care un alt stat membru a emis o alerta SIS in scopul refuzului intrarii.

SIS este o baza de date sofisticata utilizata de agentii de control de la frontiera pentru a schimba informatii cu privire la persoane, in cadrul luptei impotriva criminalitatii si a imigratiei ilegale. Statele participante introduc date, numite „alerte”, referitoare la persoanele cautate sau disparute, la bunurile pierdute sau furate, precum si la interdictiile de intrare. Aceasta este imediat si direct accesibila tuturor agentilor de politie care actioneaza in interventiile stradale si altor autoritati publice care au nevoie de informatiile respective. Baza de date acopera cea mai mare parte a Uniunii Europene, la care se adauga Norvegia, Islanda si Elvetia.

EBA nu a reusit sa-si finalizeze interventia referitoare la aplicarea dispozitiilor acquis – lui Schengen privind SIS, in Romania si Bulgaria

In cadrul dezbaterii din Parlamentul European privind raportul realizat de Carlos Coelho, Elena Basescu a subliniat faptul ca adoptarea “de catre Romania a legii prin care se reglementeaza prelucrarea datelor cu caracter personal este un pas important in vederea indeplinirii tuturor conditiilor de aderare la spatiul Schengen” si a remarcat progresele inregistrate de MAI in acest sens. EBA nu a reusit insa sa-si finalizeze interventia, presedintele sedintei intrerupandu-i microfonul deoarece aceasta depasise timpul alocat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult