Acasa InternationalExterne Parlamentul rus va respecta ‘alegerea istorică’ a Crimeii

Parlamentul rus va respecta ‘alegerea istorică’ a Crimeii

scris de S. P.
71 Afisari

Parlamentul rus va respecta „alegerea istorică” a Crimeei la referendumul care le va propune alegătorilor o alipire a peninsulei ucrainene la Rusia.

Parlamentul rus va respecta 'alegerea istorică' a Crimeii

Parlamentul rus va respecta 'alegerea istorică' a Crimeii (Foto: newsmoldova.md)

Vom respecta alegerea istorică a populaţiei din Crimeea’, a declarat vineri preşedintele Dumei (camera inferioară), Serghei Narîşkin, citat de agenţiile de presă ruse, lăsând să se înţeleagă, după cum notează AFP, că parlamentarii ruşi vor vota în favoarea anexării Crimeii la Rusia.

‘Vom susţine alegerea liberă şi democratică a populaţiei din Crimeea’, a adăugat preşedintele Dumei, în cadrul unei întâlniri la Moscova cu o delegaţie a parlamentului local din republica autonomă ucraineană.

Deputaţii din Crimeea au votat joi pentru intrarea regiunii în componenţa Rusiei şi au solicitat preşedintelui rus Vladimir Putin şi parlamentului rus să demareze procedura necesară în acest sens. Totodată, ei au decis organizarea, la 16 martie, a unui referendum în cadrul căruia alegătorii vor putea opta între anexarea peninsulei la Rusia sau o autonomie întărită în componenţa Ucrainei.

Cererea parlamentului din Crimeea a fost examinată în aceeaşi zi de preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul unei reuniuni a Consiliului rus de Securitate, iar liderul formaţiunii ‘Rusia Dreaptă’, Serghei Mironov, a indicat că a depus un proiect de lege în Dumă care permite facilitarea ataşării la Federaţia Rusă a unui teritoriu aparţinând unei ţări străine.

Preşedintele interimar de la Kiev, Olexandr Turcinov, a denunţat ‘o crimă împotriva Ucrainei comisă de militarii ruşi’ şi a anunţat lansarea unei proceduri de dizolvare a parlamentului de la Simferopol (capitala Crimeii).

UE şi SUA au condamnat decizia deputaţilor din peninsula rusofonă şi au anunţat noi sancţiuni diplomatice şi economice împotriva Moscovei.

Regiune cu populaţie majoritar rusofonă, Crimeea a aparţinut mai întâi Rusiei în cadrul URSS, fiind ataşată în 1954 Ucrainei, care făcea parte şi ea din Uniunea Sovietică, la iniţiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hruşciov, de origine ucrainean. După căderea URSS, Crimeea a rămas în componenţa Ucrainei, dar a primit statutul de republică autonomă, notează Agerpres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult