Acasa InternationalExterne Partidul lui Erdogan a câștigat alegerile, dar a pierdut majoritatea absolută

Partidul lui Erdogan a câștigat alegerile, dar a pierdut majoritatea absolută

scris de C.P.
6 afisari

Partidul islamo-conservator al președintelui Recep Tayyip Erdogan a câștigat alegerile legislative desfășurate duminică în Turcia, dar a pierdut majoritatea absolută în parlament și nu mai poate guverna singur, potrivit rezultatelor după ce au fost numărate aproape toate buletinele de vot, informează AFP.

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), la putere din 2002, obține 259 de locuri de deputați din 550 cu 41% din voturi, în timp ce partidul kurd HDP (Partidul Democratic al Poporului) a obținut 12,5% din voturi și va avea 78 de deputați în parlament, potrivit rezultatelor citate de televiziuni după numărarea a 98% din sufragii.

Conform rezultatelor parțiale ale alegerilor legislative din Turcia, partidul islamo-conservator al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan se situează pe primul loc, însă ar putea să nu mai dețină majoritatea absolută în viitorul parlament, relatează AFP.

După numărarea a 75% din buletine, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) a obținut 43% din sufragii, fapt ce marchează o evoluție majoră, întrucât începând din anul 2002 această formațiune a obținut majoritatea absolută la toate alegerile.

În schimb, formațiunea kurdă HDP (Partidul Democratic al Poporului) a trecut pragul electoral de 10% și ar putea obține astfel peste 70 de mandate în legislativ.

Cât despre cele două partide de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) și Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta), acestea au obținut circa 24% și respectiv 17% din voturi. Rata participării la urme a fost de 85%.

Dacă aceste cifre se vor menține și după terminarea numărării voturilor, proiectul lui Erdogan de revizuire a Constituției, prin care el dorește să-și sporească atribuțiile, ar putea fi imposibil de pus în practică, pe lângă faptul că șeful statului turc ar urma să fie pus în situația neconvenabilă de a accepta un guvern de coaliție.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult