Acasa InternationalExterne Partidul Popular (conservator) a câştigat alegerile locale din Spania

Partidul Popular (conservator) a câştigat alegerile locale din Spania

scris de D.S.S.
2 afisari

Partidul Popular (conservator) a câştigat alegerile locale din Spania, cu cel mai bun rezultat înregistrat vreodată, în vreme ce rivalii socialişti (PSOE) au înregistrat cel mai prost rezultat electoral, după cum arată rezultatele finale ale scrutinului de duminică, 22 mai.

Alegerile locale in Spania au fost marcate de proteste

Alegerile locale in Spania au fost marcate de proteste

Chiar dacă, în termeni relativi, conservatorii au crescut puţin în preferinţele electoratului, faţă de scrutinul de acum patru ani, ei şi-au sporit puterea în teritoriu, cu victorii chiar în fiefurile tradiţionale ale socialiştilor. În schimb, aceştia din urmă se află acum la o diferenţă de aproximativ 10 puncte procentuale de rivalii conservatori – peste două milioane de voturi diferenţă – în preferinţele exprimate de electorat, transmite corespondentul Agerpres..
Partidul Popular a fost votat de 8.373.986 de persoane, şi a obţinut, la nivelul întregii Spanii, 37,58% din sufragiile exprimate. Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) a obţinut 27,81% din voturi, întrucât 6.196.471 de alegători i-au preferat pe socialişti. În ordinea rezultatelor electorale urmează Stânga Unită (IU), cu 6,32% din sufragii, CiU (naţionaliştii catalani), care au obţinut 3,48% din voturi, ERC (Stânga Republicană Catalană), care a obţinut 1,21% din voturi. Coaliţia electorală Bildu, care a candidat în Ţara Bascilor şi Navarra a obţinut 1,41% dintre voturile exprimate în întreaga Spanie.

Potrivit calculelor exacte, electoratul mai degrabă ‘i-a pedepsit’ pe socialişti, din cauza stării proaste a economiei, iar punctele pierdute au ajuns la formaţiunile minoritare, precum Stânga Unită (IU) sau UPyD (Uniunea progres şi democraţie), ori la naţionaliştii catalani (CiU) sau basci (PNV), dar şi la coaliţia Bildu, a stângii radicale basce. La nivelul întregii ţări, socialiştii au pierdut aproximativ 7 puncte procentuale în preferinţele electoratului, în vreme ce conservatorii au câştigat aproape două, faţă de rezultatele scrutinului local şi regional anterior, din 2007.

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a ţinut să declare că PSOE ştie să câştige, dar să şi piardă, şi a pus pe seama crizei economice şi a efectelor acesteia înfrângerea copleşitoare la alegeri, excluzând posibilitatea convocării de alegeri generale anticipate.

Vicesecretarul conservator, Ana Mato a anunţat că Partidul Popular a înregistrat, la nivelul întregii ţări, cea mai importantă victorie electorală, ajungând totodată, la cea mai mare diferenţă de voturi faţă de PSOE

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult