Acasa InternationalExterne Partidul Popular din Catalunia nu mai vrea romani in Spania

Partidul Popular din Catalunia nu mai vrea romani in Spania

scris de Ziua Veche
8 afisari

Partidul Popular (PP) din Badalona, localitate situata la nord de Barcelona, a distribuit locuitorilor orasului brosuri in care apare fotografia unei pancarde pe care era scris “Nu dorim romani”. De asemenea apar fotografii ale unor locuitori ai orasului pe ale caror pancarde se poate citi: “Primarul nu ne asculta”, “Contra insecuritatii, pentru demnitate”, sau “ Vrem drepturi egale, de asemenea platim impozite”.

La sfarsitul brosurii apare si un instantaneu al presedintelui PP din Badalona, Xavi Garcia Albiol (in imagine), unde se poate citi: “Mai am nevoie de doi consilieri pentru a castiga alegerile municipale. Daca voi fi primar in 2011, am sa asigur securitatea fiecarui cartier. Cine traieste in Badalona trebuie sa se adapteze normelor noastre”. Albiol nu este la prima manifestare de acest gen, la alegerile municipale din 2007 a postat un videoclip pe Youtube in care erau relationate insecuritatea si imigratia.

Catalunia Verde (ICV), a denuntat parchetului brosura editata de PP din Badalona, cerand demiterea lui Xavier Garcia Albiol. “Pentru noi un poate sa ramana fara raspuns. Este o instigare la xenofobie…”, a declarat liderul ICV din Badalona, Carlos Sagues. “Este un moment de criza si problemele reale nu se solutioneaza asa”, a mai spus acesta.

Pe de alta parte presedintele PP din Canaria si membru al Executivului National al partidului, Jose Manuel Soria, a declarat ca Albiol trebuie demis in caz ca nu isi cere scuze public. Federatia Asociatiilor Romane din Spania (FEDROM) a cerut secretarei generale din PP, Maria Dolores de Cospedal, sa se delimiteze public de actiunile PP din Badalona si sa ia masurile necesare.

Reactii pe forumuri spaniole

Privitor la acest incident, parerile locuitorilor din Badalona sunt impartite. “Va invit sa meditati cateva momente asupra manifestarilor acestori romi veniti din Romania. Doresc sa dispara democratia din fata mea daca acest lucru politic este considerat incorect sau daca sunt considerat rasist sau fascist in cazul ca spun adevarul”, afirma Clara. 

“Urasc cand se generalizeaza vorbindu-se urat despre romani. Cea mai buna prietena a mea are 22 de ani, ne cunoastem de multa vreme si este studenta la Economie. Invata, munceste in acelasi timp pentru a-si plati chiria si cele necesare, plateste impozite, si este foarte incantatoare si simpatica. Este romanca, vorbeste perfect spaniola si este cea mai minunata persoana pe care o cunosc”, spunea Esther.

Carlos este de parere ca:  “Nu trebuie sa cadem in plasa acestui politician. Este inadmisibil sa doresti sa obtii voturi apeland la aceasta mizerie si va asigur ca nu fac parte din niciun partid. Noi, locuitorii din Badalona, trebuie sa ne delimitam de astfel de actiuni”.

Protocol incalcat

PDL a semnat in luna noiembrie a anului trecut un protocol de sustinere reciproca in timpul campaniilor electorale. Documentul a fost semnat de senatorul Viorel Badea si reprezentantii PP spaniol. Obiectivele principale ale protocolului prevad sprijin reciproc in momente de campanie, integrarea unor strategii de politica pentru a promova proiecte si programe comune, colaborarea in cadrul organizatiilor internationale si  apararea pozitiilor de interes comun sau un fond de simpozioane si conferinte politice, economice si culturale.

 Viorel Badea (PDL): E un incident izolat, nu e punctul de vedere al PP

Senatorul PDL de Spania si Italia, pedelistul Viorel Badea spune, pentru ziare.ro, ca ceea ce s-a intamplat la Badalona este un incident izolat, iar pliantele respective vor fi retrase. „Acolo este campanie electorala, iar intr-un din pliantele de campanie apare o fotografie cu o pancarta care continea acel mesaj. Acea fotografie a aparut fara acordul partidului si mi s-a transmis ca toate pliantele vor fi retrase, iar cei care le-au pus vor fi sanctionati. E o scapare. Sunt unii care cred ca isi pot rezolva problemele electorale cu asemenea teme. Am fost asigurat ca lucrurile se vor rezolva rapid si ca acest gest nu reprezinta punctul de vedere al PP. Nu-si permit cei din PP spaniol asemenea gesturi mai ales ca la anul romanii vor vota la alegerile locale. Ma voi duce si eu probabil saptamana viitoare acolo pentru a discuta cu acest individi”, spune Badea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult