Acasa InternationalExterne PD, 20 de ani de guvernare. Turkmenistan a aprobat înfiinţarea partidelor politice

PD, 20 de ani de guvernare. Turkmenistan a aprobat înfiinţarea partidelor politice

scris de M.A.
7 afisari

După 20 de ani de guvernare, Partidul Democrat din Turkmenistan a fost de acord cu trecerea la pluralism politic.

Gurbanguli Berdimuhamedov presedintele Turkmenistanului

Gurbanguli Berdimuhamedov, presedintele Turkmenistanului (foto: azattyq.org)

O lege care pune capăt sistemului de partid unic din Turkmenistan a intrat în vigoare vineri, la aproape un an de la anunţul în acest sens făcut de Gurbangulî Berdîmuhamedov, preşedintele acestei ţări din Asia Centrală, ce rămâne una dintre cele mai izolate din lume, scriu agenţiile de presă internaţionale.

Legea, adoptată miercuri de parlament, a fost publicată în toate jurnalele ţării vineri. Ea este menită să pună capăt monopolului Partidului Democrat (PD), creat în 1991 din redenumirea fostului Partid Comunist, în conformitate cu o promisiune făcută de preşedintele turkmen în februarie 2010.

Pentru a fi autorizat, un partid va trebui să numere cel puţin o mie de membri, iar structurile sale conducătoare vor trebui „să se afle exclusiv pe teritoriul Turkmenistanului”, o dispoziţie ce pare să excludă mişcările de opoziţie existente, acestea aflându-se toate în exil. În acelaşi timp, formaţiunile politice nu au dreptul să obţină finanţare din străinătate şi nici să dispună de conturi bancare în afara ţării.

În Turkmenistan, Partidul Democrat a fost înfiinţat în 1991, prin simpla schimbare a numelui Partidului Comunist al RSS Turkmene. Liderul inamovibil al acestui partid a fost, timp de peste 15 ani, preşedintele republicii Saparmurat Niazov, fost prim secretar al CC al Partidului Comunist.

După moartea lui Niazov, lider al partidului a devenit noul preşedinte al republicii Gurbangulî Berdîmuhamedov, transmite Moldpres. Acesta şi-a exprimat în repetate rânduri sprijinul pentru înfiinţarea de noi partide. Astfel, la mijlocul lui 2010, Berdîmuhamedov declara că ar fi utilă crearea unui Partid Ţărănesc, care să ofere sprijin ideologic politicii de stat în domeniul agriculturii. Însă, în pofida acestor declaraţii, partidul condus de Berdîmuhamedov a rămas singurul partid din ţară.

Berdîmuhamedov a abordat din nou acest subiect zilele trecute, într-un discurs electoral către naţiune. Potrivit Turkmenistan.ru, şeful statului a declarat că sprijină înfiinţarea de partide noi, subliniind că “ţara are nevoie de partide care să-i inspire pe oameni la muncă şi creaţie întru propăşirea patriei”.

Turkmenistanul este situat în Asia Centrală. În secolul al XIX-lea a fost anexat Rusiei. După Revoluţia rusă din 1917, teritoriul Turkmenistanului a cunoscut câteva reorganizări, până în anul 1924, când a devenit Republica Sovietică Socialistă Turkmenă din cadrul URSS.

În contextul destrămării URSS, la 27 octombrie 1991 Sovietul Suprem al republicii a adoptat declaraţia de independenţă şi noua denumire a ţării – Turkmenistan. Ţara dispune de imense rezerve de gaze naturale, ocupând locul 4 în lume.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult