Acasa InternationalExterne UPDATE – Peste 100 de morți și răniți în explozia de la Ankara

UPDATE – Peste 100 de morți și răniți în explozia de la Ankara

scris de A.P.
30 afisari

UPDATE – Bilanțul provizoriu al atentatului cu mașină capcană comis duminică seară într-o stație de autobuz din centrul capitalei Turciei Ankara a ajuns la 34 de morți și 125 de răniți, a anunțat ministrul turc al sănătății Mehmet Müezzinoglu, informează AFP.

„30 de persoane au fost ucise pe loc și alte patru (au murit) la spital”, a declarat Müezzinoglu jurnaliștilor după o reuniune de securitate convocată de prim-ministrul Ahmet Davutoglu.

Bilanțul anterior anunțat de guvernorat era de 27 de morți și 75 de răniți, amintește France Presse.

Ministrul de interne, Efka Ala, a explicat, la rândul său, că „un vehicul capcană circulând” în centrul orașului este la originea atacului, dar el nu a făcut referire la nicio organizație.

„Dispunem de elemente serioase în această anchetă, dar toate acestea vor fi anunțate ulterior, poate mâine (luni)”, a spus Ala. „Turcia va merge mai departe cu hotărâre în lupta împotriva terorismului”, a adăugat el.

Potrivit ministrului sănătății, „una sau două dintre victime sunt la originea acestui atac”.

Explozia s-a produs la 18.45 ora locală (16.45 GMT) în piața foarte frecventată Kizilay, situată în inima Ankarei, unde se află magazine și prin care trec multe linii de autobuz și o stație de metrou.

Cel puţin 32 de persoane au murit în explozia provocată duminică seara în centrul oraşului Ankara de o maşină-capcană, informează surse din cadrul securităţii, citate de Reuters online. Bilantul indica si peste 75 de răniţi.

explozie ankaraPotrivit unui oficial din domeniul securității, citat de Reuters, explozia pare să fi fost un atentat sinucigaș cu mașină capcană. Atacul nu a fost deocamdată revendicat.

AFP precizează la rândul său că drama s-a produs în Piața Kizilay, în centrul metropolei turcești, unde sunt multe magazine. Numeroase ambulanțe au fost trimise la fața locului. Televiziunile au arătat imagini cu autobuze calcinate și membri ai echipelor de salvare transportând răniți.

Explozia a survenit după circa trei săptămâni după un atentat sinucigaș cu mașină capcană, ce a fost revendicat de o grupare disidentă față de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, separatiștii turci), care a vizat, tot în centrul Ankarei, vehicule ce transportau personal militar. Atentatul s-a soldat cu 29 de morți.

În imaginile difuzate de televiziuni puteau fi văzute autobuze calcinate și numeroși membri ai echipelor de salvare transportând răniți.

Constatările inițiale sugerează că Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii, sau un grup afiliat este responsabil pentru atentatul cu mașină capcană comis duminică în capitala Turciei Ankara, care a ucis 27 de persoane și a rănit mai mult de 75, a declarat un oficial din securitatea turcă, în timp ce nu a existat nicio revendicare imediată a responsabilității, informează Reuters și DPA.

„Potrivit constatărilor inițiale, se pare că acest atac a fost comis de PKK sau o organizație afiliată”, a declarat acest oficial pentru Reuters.

Explozia, care a putut fi auzită la o distanță de mai mulți kilometri, a aruncat resturi arzânde pe o suprafață de câteva sute de metri, într-o zonă unde sunt situate Ministerele Justiției și de Interne, un tribunal central și fostul birou al prim-ministrului turc.

Președintele Tayyip Erdogan a discutat cu ministrul de interne Efkan Ala la telefon după explozia de duminică, au declarat surse prezidențiale.

Explozia de duminică a avut loc într-o stație de autobuz din Piața Kizilay din centrul capitalei și cele mai multe victime sunt civili, potrivit mass-media locale.

Vineri, ambasada SUA în capitala turcă a avertizat asupra unui „potențial complot terorist pentru a ataca clădiri guvernamentale și locuințe situate în
zona Bahcelievler din Ankara”. Această zonă este la o distanță de 3 km de locul exploziei de duminică.

Nu a existat nicio declarație imediată din partea guvernului turc, care a impus mass-media un „blackout” asupra atacului, notează DPA.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult