Acasa InternationalExterne Peste 25.000 de victime ale accidentului nuclear de la Cernobil au fost tratate in Cuba in ultimii 20 de ani

Peste 25.000 de victime ale accidentului nuclear de la Cernobil au fost tratate in Cuba in ultimii 20 de ani

scris de Ziua Veche
4 afisari

Aproximativ 25.500 de victime din Ucraina, Belarusia si Rusia ale catastrofei nucleare de la Cernobil (Ucraina), din 1986, cea mai grava din istorie, au fost tratate gratuit timp de 20 de ani, in Cuba, au anuntat luni autoritatile cubaneze, citate de Mediafax.


Majoritatea celor 25.457 de pacienti tratati sunt ucrainieni nascuti dupa accidentul de la 26 aprilie 1986, Rusia si Belarus retragandu-se din finantarea programului in urma prabusirii fostei Uniuni Sovietice, in 1991, a declarat Juan Medina, coordonatorul cubanez al programului de la Tarara, in apropiere de Havana, in prezenta lui Leonid Kucima, fost presedinte al Ucrainei in perioada 1994-2005. Kucima, care a vizitat in 2002 insula comunista in calitate de presedinte, s-a declarat convins ca noul sef de stat ucrainean, Viktor Ianukovici, va continua finantarea acestui program lansat in urma cu 20 de ani, ale carui costuri nu au fost niciodata facute publice. Autoritatile cubaneze asigura, oficial, toate cheltuielile medicale si de cazare in centrul medical de la Tarara, la 20 de kilometri est de Havana, la malul marii, in timp ce cheltuielile de transport sunt suportate de statul ucrainean. La 26 aprilie 1986, reactorul numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobil, in nordul Ucrainei, in apropiere de Rusia si Belarus, exploda, contaminand o buna parte a Europei si mai ales aceste foste trei republici sovietice. Mii de „pompieri”, trimisi fara nicio masura de protectie la locul accidentului pentru a stinge focul si a izola reactorul afectat, au murit, iar in Ucraina, oficial, 2,3 milioane de persoane au suportat consecintele radioactivitatii crescute, care provoaca numeroase forme de cancer.  

Dupa trei ani de la explozie, erau primiti la Tarara primii copii bolnavi, iar unii dintre ei, care au devenit adulti, continua sa primeasca in continuare ingrijiri in acest centru.

0 comentariu

contras 05-04-2010 - 17:50

De data asta nu, dar referitor la atentatele din 1999, de la Moscova si Budionnovsk, fostul (de atunci) si actualul premier ar avea unele explicatii de dat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS