Acasa InternationalExterne Peste 40 de tabere ilegale de romi din Franta au fost desfiintate in 15 zile

Peste 40 de tabere ilegale de romi din Franta au fost desfiintate in 15 zile

scris de Ziua Veche
1 afisari

Peste 40 de tabere ilegale de romi au fost desfiintate in Franta de la inasprirea politicii fata de acestea, anuntata de Guvern in urma cu doua saptamani, a anuntat joi, la Lyon, ministrul de Interne, Brice Hortefeux.

Aproximativ „700 de persoane” urmau sa fie „repatriate in tara de origine”, Romania sau Bulgaria, a adaugat el, in cadrul unei conferinte de presa, precizand ca vor fi efectuate zboruri speciale pentru aceste expulzari.

 

Hortefeux a adaugat ca va primi „saptamana viitoare” la Paris doi membri ai Guvernului roman, secretarul de stat numit recent pentru problematica romilor si secretarul de stat pentru ordine si securitate publica.

Ministrul doreste ca politisti romani „sa vina cat de curand posibil” in Franta pentru a „sprijini politistii si jandarmii francezi”.

La sfarsitul lui iulie, Hortefeux anuntase ca jumatate dintre taberele ilegale de romi si nomazi, numar estimat de el la circa 300, vor fi desfiintate in urmatoarele trei luni. Va fi o repatriere „aproape imediata” a romilor „care au adus atingeri la bunuri sau au comis fraude”, adaugase el.

Aceste anunturi, denuntate de asociatiile de aparare a drepturilor omului ca fiind o stigmatizare a unei populatii, se inscriu in inasprirea politicii de securitate anuntata de presedintele Nicolas Sarkozy, care intr-un discurs recent foarte controversat a facut o legatura intre imigratie si delincventa.

Numarul romilor din Franta care provin din Balcani este estimat la 15.000. In 2009, aproape 10.000 au fost expulzati spre Romania si Bulgaria, dar doua treimi revin, potrivit asociatiilor.

Romania are una dintre cele mai importante comunitati de romi din Europa, care numara 530.000 de persoane potrivit recensamantului din 2002 si 2,5 milioane de persoane conform ONG-urilor, care subliniaza ca numeroase persoane nu se declara romi pentru a scapa de discriminare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS