Acasa InternationalExterne Peste 40 de tari, printre care si Romania, au semnat un acord de returnare a bunurilor imobiliare evreiesti

Peste 40 de tari, printre care si Romania, au semnat un acord de returnare a bunurilor imobiliare evreiesti

scris de Ziua Veche
1 afisari

Peste 40 de tari au semnat miercuri la Praga un acord privind returnarea vechilor bunuri imobiliare evreiesti furate de nazisti inainte si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, scriu Independent Online (iol.co.za) si Prague Daily Monitor.


In total, 43 de state, intre care si Romania, au semnat principiile cu caracter neobligatoriu privind reparatiile istorice, la o conferinta desfasurata in capitala ceha. Diplomatii si expertii implicati au aratat ca documentul semnat constituie un set de recomandari internationale privind restituirea imobilelor private sau in regim de asociere confiscate intre 1933 si 1945, transmite Agerpres.

Reglementarile cer statelor sa compenseze financiar victimele sau urmasii lor pentru cladirile care nu mai pot fi returnate sau sa compenseze proprietatile ramase fara urmasi prin infiintarea de fonduri pentru cei 250.000 de supravietuitori ai Holocaustului (din totalul de jumatate de milion) din lumea intreaga, care traiesc in saracie. Rusia nu a semnat si un cod de bune practici pentru aplicarea reglementarilor, intrucat nu doreste sa returneze sau compenseze imobiliarele evreiesti confiscate de URSS in Europa in timpul razboiului. Reparatiile financiare “constituie provocari (financiare) mari pentru tari ca Republica Ceha, Polonia sau Romania”, a afirmat Tomas Jelinek, fost lider al comunitatii evreiesti din Praga, sceptic in legatura cu impactul recomandarilor asupra deciziilor finale ale statelor individuale.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS