Acasa InternationalExterne Peste o mie de documente Wikileaks sunt din si despre Romania

Peste o mie de documente Wikileaks sunt din si despre Romania

scris de Ziua Veche
3 afisari

1.022 de documente publicate începând de duminică de Wikileaks.org conţin referiri la România, dintre care 830 provin de la ambasada SUA la Bucureşti.


Din documentele provenite de la ambasada Statelor Unite la Bucureşti, 38 sunt clasate drept secrete („secret”), în timp ce 368 sunt publice („unclassified”), iar 424 sunt confidenţiale („confidential”).

În 2009 ambasada Statelor Unite de la Bucureşti a transmis numeroase mesaje. 2009 a fost anul în care Traian Băsescu a mai câştigat un mandat de preşedinte, România a contractat împrumutul de la FMI, UE, Banca Mondială şi BERD în valoare de 20 de miliarde de euro, iar vicepreşedintele american Joe Biden a fost în vizită la Bucureşti, unde a rostit un discurs-cheie, destinat să asigure ţările din Europa de Est că SUA continuă să îşi menţină neschimbat interesul pentru această zonă.

Dintre cele 172 de telegrame transmise, opt au fost secrete, 62 confidenţiale şi 102 neclasificate.

În 2010, au fost trimise numai 20 de mesaje – unul secret, unul confidenţial şi 12 neclasificate. În 3 februarie, ca urmare a şedinţei CSAT, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România a acceptat invitaţia preşedintelui american Barack Obama de a participa la dezvoltarea sistemului antirachetă şi că, pe baza acestui acord, pe teritoriul nostru vor fi amplasate componente ale scutului. Anunţul lui Traian Băsescu a stârnit reacţii puternice din partea Rusiei.

Site-ul Wikileaks a început duminică să publice 251.287 de documente trimise de diplomaţi americani la Washington, conţinând schimburi de informaţii confidenţiale sau secrete între 274 de ambasade, consulate sau misiuni diplomatice din întreaga lume şi Departamentul de Stat american. Telegramele vizează perioada 28 decembrie 1966 – 28 februarie 2010.

Dintre acestea, doar 15.652 de telegrame sunt clasate ca „secrete”.

Ţara la care s-au făcut cele mai multe referiri este Irakul (15.365), cele mai multe telegrame au fost trimise de la Ankara, capitala Turciei (7.918), iar de la biroul Secretarului de Stat au fost trimise 8.017 de documente, potrivit site-ului de informaţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult