Acasa InternationalExterne Phenian: Paradă militară uriașǎ la aniversarea a 65 de ani de RDPC

Phenian: Paradă militară uriașǎ la aniversarea a 65 de ani de RDPC

scris de Laurentiu Banches
15 afisari

Coreea de Nord a organizat luni, 9 septembrie, o a două paradă militară gigant în interval de câteva săptămâni, celebrȃnd crearea Republicii Populare Democrate Coreene (RDPC)

Phenian: Paradă militară uriașǎ la aniversarea a 65 de ani de RDPC

Zeci de mii de militari s-au aliniat în coloane în imensa piaţă Kim Ir-sen, în centrul capitalei Phenian, în faţa a sute de mii de civili care au purtat flori în culorile drapelului naţional. Liderul nord-coreean Kim Jong-un a fost salutat prin aplauzele obişnuite şi prin strigătul ‘Mansei’ (‘Viaţă lungă!’) la sosirea pe estradă, potrivti Agerpres.

Defilarea de luni a fost organizată pentru a celebra crearea Republicii Populare Democrate Coreene (RDPC), la 9 septembrie 1948.  Cea mai recentă paradă de mari dimensiuni organizată de regimul comunist nord-coreean datează de la 27 iulie, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la sfârşitul Războiului din Coreea (1950-1953). Spre deosebire de manifestarea de la sfârşitul lunii iulie, defilarea de luni nu a implicat decât echipamentele militare grele, cum ar fi tancuri sau rachete cu rază lungă.

Această a doua paradă a fost dominată de reprezentaţii patriotice: portrete uriaşe cu liderii nord-coreeni, civili fluturând drapelul naţional şi flori. La tribună, discursurile au fost mai degrabă patriotice decât agresive. După luni de tensiuni extrem de puternice în peninsulă, în cursul iernii şi al primăverii, în urma unui al treilea test nuclear realizat de Phenian, relaţiile dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud traversează o fază de calm

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult