Acasa InternationalExterne Phenianul face apel la reconciliere și unitate ȋn Peninsula Coreea

Phenianul face apel la reconciliere și unitate ȋn Peninsula Coreea

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Coreea de Nord a făcut apel luni, 7 iulie, la încheierea stării conflictuale din Peninsula Coreea și la îmbunătățirea relațiilor dintre nord și sud.

Phenianul face apel la reconciliere și unitate ȋn Peninsula Coreea (Foto:mtholyoke.com)

Republica Populară Democrată a Coreii (RPDC) a făcut o propunere în patru puncte în care și-a detaliat principiile și pozițiile cu privire la detensionarea situației din peninsulă și la realizarea unei „reunificări independente” a națiunii, cu o zi înainte de comemorarea a 20 de ani de la moartea fostului său conducător Kim Il-sung. Potrivit agenției oficiale nord-coreene KCNA, guvernul nord-coreean a făcut apel la ambele componente ale Peninsulei Coreea să pună capăt ostilităților și confruntărilor și să meargă împreună pe o cale a reconcilierii și unității. Acesta a caracterizat situația din peninsulă ca fiind „gravă”, în condițiile în care orice remarcă sau mică fricțiune ar putea avea urmări catastrofale.

În context, RPDC i-a cerut Coreii de Sud să ia o decizie îndrăzneață și să renunțe la abordarea sa confruntațională și să suspende orice fel de exerciții militare îndreptate împotriva Nordului pe care intenționează să le efectueze cu „entități exogene”. De asemenea, comunicatul face apel la ambele părți să respingă dependența de „străini” și să își soluționeze toate problemele prin eforturi proprii.

Nordul și Sudul nu ar trebui să cadă niciodată victime în fața străinilor dornici să prindă pește în ape tulburi prin divizarea Coreii”, potrivit aceleiași surse. Conform Agerpres, regimul comunist a sugerat ca ambele părți să caute să obțină o „reunificare rezonabilă”, dat fiind că cetățenii de ambele părți ale graniței și-au exprimat dorința pentru o reunificare prin intermediul unei „formule federale”, în care sisteme ideologice și sociale diferite să coexiste.

2 comentarii

Titircă Inimăbună 07-07-2014 - 12:07

Ideea cu îmbunătățirea relațiilor dintre nord și sud, si mai ales cea cu federalizarea este interesanta, dar oare Nordul nu are cele mai tulburi ape?

Si apoi, de ce mesajul a fost redactat mai intai in chineza???

Mircea 07-07-2014 - 18:34

Acelasi popor, doua sisteme. Coreea de Nord, o tara libera si independenta care se dezvolta exclusiv prin fortele proprii este cel mai bun exemplu pentru coreenii din Sud care traiesc in lipsuri de neimaginat sub sclavia americana.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult