Acasa InternationalExterne Phenianul răspunde votului ONU cu un nou test nuclear

Phenianul răspunde votului ONU cu un nou test nuclear

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Coreea de Nord a amenințat cu un nou test nuclear după votul ONU privind o rezoluţie prin care cere Consiliului de Securitate să sesizeze CPI (Curtea Penală Internațională).

Phenianul răspunde votului ONU cu un nou test nuclear (foto:presstv.ir)

Phenianul răspunde votului ONU cu un nou test nuclear (foto:presstv.ir)

Ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe este de părere că această rezoluţie este o „escrocherie” și a acuzat SUA că sunt în fruntea tentativelor de a umili Phenianul în faţa comunităţii internaţionale. „Această agresiune din partea Statelor Unite nu ne permite să ne mai reţinem mult de la a efectua un nou test nuclear„, a adăugat ministrul într-un comunicat. Marţi, 18 noiembrie, la New York, comisia pentru drepturile omului a Adunării Generale a ONU a votat o rezoluţie cerând Consiliului de Securitate să sesizeze Curtea Penală Internaţională în privinţa abuzurilor reproşate regimului nord-coreean.

Textul rezoluţiei, fără caracter coercitiv, se bazează în mare parte pe un raport al ONU de 400 de pagini, publicat în februarie, care conchidea după o lungă anchetă că Phenianul a încălcat drepturile omului într-un mod „fără egal în lumea contemporană”. Timp de un an, anchetatorii au strâns mărturii ale exilaţilor nord-coreeni şi documente despre o vastă reţea de lagăre în care se află până la 120.000 de persoane, precum şi despre cazuri de tortură, execuţii fără proces şi violuri. Raportul apreciază că responsabilitatea pentru aceste abuzuri rezidă la cel mai înalt nivel al statului şi că acestea pot fi asimilate crimelor împotriva umanităţii.

Rezoluţia urmează să fie analizată în decembrie de Adunarea Generală a ONU. Întrebarea este dacă forul decizional al ONU va denunţa efectiv regimul de la Phenian în faţa CPI. China, principalul aliat al Phenianului, şi Rusia, ambele membre permanente ale Consiliului de Securitate, se opun cu siguranţă acestui lucru. În paralel, cercetătorii americani de la Institutul SUA-Coreea de la Universitatea John Hopkins din Washington au vorbit joi despre posibilitatea ca statul nord-coreean să fie în curs de a lansa exploatarea unei uzine de tratare a combustibilului pentru a extrage plutoniu de calitate militară, la complexul său nuclear din Yongbyon. Potrivit mediafax, imagini prin satelit arată vapori emişi de această uzină, ceea ce ar putea însemna că nord-coreenii sunt pe cale să efectueze operaţiuni de mentenanţă şi teste înainte de lansarea activităţii. Uzina tratează combustibilul provenit de la un reactor de 5 megawaţi care produce în esenţă plutoniu ce poate intra în componenţa unei bombe atomice a Coreei de Nord.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult