Acasa InternationalExterne Planul ruşilor pentru armele chimice siriene a ajuns la americani

Planul ruşilor pentru armele chimice siriene a ajuns la americani

scris de D.S.S.
1 afisari

Rusia a transmis Statelor Unite planul său pentru punerea armelor chimice siriene sub control internaţional, acest subiect urmând să fie discutat joi la Geneva de şefii diplomaţiilor din cele două ţări, a indicat o sursă din cadrul delegaţiei ruse, citată de AFP.

Conflictul din Siria. S-au folosit arme chimice de cel puţin două ori

‘Noi am transmis americanilor planul nostru pentru a pune sub control internaţional armele chimice în Siria. Intenţionăm să discutăm /acest plan/ la Geneva’, a precizat sursa menţionată.

Potrivit unei alte surse ruse de la Geneva, citată de ITAR-TASS, discuţiile dintre secretarul de stat american John Kerry şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov ar trebui să se încheie vineri, dar s-ar putea prelungi până sâmbătă.


De rezultatul acestei întâlniri va depinde decizia preşedintelui Barack Obama de a lansa o operaţiune militară împotriva regimului sirian, acuzat că a folosit armele chimice într-un atac pe data de 21 august în apropierea capitalei Damasc, notează EFE.

Pentru a evita acest atac, Rusia a propus Siriei să-şi plaseze stocurile de arme chimice sub control internaţional în vederea distrugerii lor ulterioare, sugestie acceptată marţi de autorităţile de la Damasc.

Ministrul Lavrov are ‘idei interesante cu privire la mijloacele prin care se poate realiza acest lucru’, a afirmat John Kerry miercuri pe un forum online. ‘Dacă într-adevăr vom reuşi să securizăm în acest fel toate armele chimice siriene, aceasta este evident calea de luat în calcul şi ar fi, de departe, o adevărată oportunitate’, a adăugat el, citat de AFP.

Potrivit agenţiei EFE, surse de la ONU au anunţat că este posibil ca mediatorul internaţional pentru Siria, Lakhdar Brahimi, să se întâlnească la Geneva cu Kerry şi Lavrov. Brahimi a depus eforturi pentru convocarea conferinţei internaţionale pentru Siria, propusă de Washington şi Moscova în luna mai. Conferinţa, denumită Geneva-2, a fost amânată succesiv din cauza divergenţelor majore asupra obiectivului acesteia şi asupra participanţilor la negocieri.

1 comentariu

MalVerde 12-09-2013 - 01:59

Pacat ca rusii nu au facut un plan si cind si cu autodarimarea turnurilor gemene, scapa poporul american de urgia CIA, si mai apoi a razboiului.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult