Acasa InternationalExterne Plătiţi şi expulzaţi, ţiganii se întorc pe capul lui Sarkozy – VIDEO

Plătiţi şi expulzaţi, ţiganii se întorc pe capul lui Sarkozy – VIDEO

scris de Adrian Pătruscă
6 afisari

Numărul ţiganilor din Franţa a rămas neschimbat, în jur de de 15.000, în ciuda expulzărilor în serie. Dar condiţiile lor de viaţă s-au înrăutăţit.


Ţiganii nu se lasă duşi din Franţa

Sarcelles - circa 1000 de ţigani trăiesc în barăci


Erau între 12.000 şi 15.000 de ţigani în Franţa, înainte ca scandalul să izbucnească vara trecută. Tot atâţia au rămas şi azi. Dar condiţiile de viaţă ale acestei populaţii, venite majoritatea din România, s-au agravat, afirmă Le Parisien. Distrugerea taberelor, izgonirea lor – cu sau fără ajutor de întoarcere acasă – nu au afectat fenomenul de migraţie manifestat constant din 2000 încoace.

“Ca de obicei, oamenii pleacă şi revin, inclusiv în locurile unde au mai locuit”, rezumă situaţia Samir Mile, responsabil al organizaţiei La Voix des Roms.

La Seine-Saint-Denis, organizaţia a lansat, printre altele, “platforma de sprijin a Romilor care ocupă un teren”, care face apel la “libertatea de circulaţie” şi la “respectarea drepturilor fundamentale” a acestor persoane. Nu departe, Sarcelles (Val-d’Oise), unde a apărut un imens bidonvil ocupat de circa 1000 de oameni, ilustrează deplasările constante provocate de expulzările regulate din ultimii ani. La Ivry-sur-Seine (Val-de-Marne), unde un incendiu a provocat moartea unei persoane pe 6 februarie, suta de supravieţuitori ai sinistrului care le-a mistuit tabăra, a fost la început adăpostită într-o şcoală din oraş, înainte de a le fi oferit un teren de către asociaţia socială Hopitaux de Paris.În acelaşi departament, la Choisi, 60 de ţigani trăiesc, cu sprijinul primăriei, în caravane împrumutate de organizaţia caritabilă Emmaus, amplasate într-o pacare dezafectată.

La periferiile oraşelor Marsilia, Lyon, Bordeaux, Strasbourg sau Toulouse, “unde municipalităţile au respins amestecul prefecturilor”, scrie Medecins du Monde, aşezări ilegale şi bidonviluri renasc după fiecare intervenţie a poliţiei, condamnându-i pe locatari să rătăcească de colo colo în condiţii precare.

În faţa acestei realităţi, Comisarul european pe Justiţie, Viviane Reding, a reamintit că “toate statele membre ale Uniunii trebuie să aibă un plan de acţiune în favoarea ţiganilor”.

“Treaba francezilor era să dea alarma. Nu îmi pare rău”, a declarat ea explicînd criticile pe care le-a făcut la adresa expulzărilor masive ordonate de Sarkozy.

Ce scrie ziarul şi ce comentează cititorii…

Comentariile care însoţesc articolul, mai degrabă prietenos din Le Parisien, sunt în zdrobitoarea lor majoritate defavorabile ţiganilor.

“Se duc şi se întorc. Bani aruncaţi!”

“Nici în România nu sunt doriţi…”

“Ţara noastră se degradează în ritm rapid…”

“Îi avem pe ţigani, acum pe tunisieni, mîine tot Maghrebul vine peste noi…”

“Cât vor primi bani să iasă pe uşă, se vor întoarce pe fereastră.”

“Imigranţii vin pentru bani şi basta. E treaba noastră să schimbăm legile faţă de aceste populaţii.”

“Găsiţi normal ca guvernul să ceară francezilor să strângă cureaua, în vreme ce le foloseşte impozitele pentru asistarea acestor persoane care nu îşi vor rezolva niciodată problemele?”

“Câteva buldozere pentru demolare, maşini de mare putere care să spele şi să cureţe locul, identificarea lor “ştiinţifică” şi toată lumea asta expulzată cu un şut în fund spre ţara de origine, căreia i se rupe de UE.”

„Faptul că sunt prost trataţi în ţara lor nu justifică venirea lor în Franţa pentru a agresa oamenii, a-i fura şi a le sparge casele. E de-ajuns să se instaleze într-un cartier pentru ca rata criminalităţii să crească cu 200%.”

Şi tot aşa, sute de comentarii…

76 comentarii

Europeanuul 23-02-2011 - 22:09

In 2009 , Petrobras ( compania de STAT petrolira braziliana )a descoperit in atlantic un rerzervor de petrol cel putin egal cu cel al arabiei saudite…

Din cate imi aduc aminte, in final laptopul geologistilor disparuse parca, a fost furat sau asa ceva. Nu poti lua in serios nici chiar toate declaratiile politicienlor si diplomatilor. Lulla i-a dat o palma peste ceafa lui Chavez… ca devenise deja prea prost de gura.

Daca prin absurd ar fi adevart acest mit al epuizarii petrolului si hidrocarburilor

Daca merg la pagina 7 (din linkul de mai jos – World oil production by type) si exclud culoarea albastru deschis si grii scenariul epuizarii petrolului devine in curand o realitate.

http://www.iea.org/weo/docs/weo2010/key_graphs.pdf

P.S.
Intr-una din posturile tale ai mentionat ca petrol este destul, in schimb exista un deficit al capacitatilor de rafinare. Citisem recent ca actualmente propietarii rafinariilor incearca sa-si vinda activele (la un pret de 20 centi /dollar).

http://www.bloomberg.com/news/2011-02-22/record-glut-of-refineries-sells-at-80-discount-as-margins-surge-real-m-a.html

ValVerde 24-02-2011 - 08:55

Rafinariile sint pe piata nu pentru ca exista capacitate suplimentara de productie, ci pentru ca marginile de cistig sint mici.
In general rafinariile apartin companiilor mari de petrol. Partea de extractie/productie e mult mai rentabila decit rafinarea. De aia vor sa iasa din joc.

Preturile sint 80% sub preturile din 2006; ireal atunci, ireal acum…totul e relativ

Europeanuul 24-02-2011 - 12:27

Nu e chiar asa! Marginile de castig trebuie sa depaseasca suma tuturor cheltuielilor operationale plus costurile capitalului. Altfel achizitia nu are nici un sens. Aici pretul achizitiei joaca un rol important, nu poate fi scos din formula de calcul a ratei de amortizare.

P.S.
Nu stiu cat de mult se implica rafinariile in speculatii (fluctuatia pretului la titei si a cheltuielilor operationale sunt incluse in pretul produsului finit) Astfel de reduceri de preturi (80%) in general sunt asociate cu premii mari de risc.

Europeanuul 24-02-2011 - 12:33

PS-2

In refining business exista riscuri precum ar fi cele asociate cu dezruperi de livrari a materiei prime. Un alt risc ar fi o diminuare accentuata a cererii, asa cum poate apare in cazul unei noi crize globale.

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult