Acasa InternationalExterne Poliţia norvegiană şi-a cerut scuze pentru deportarea evreilor

Poliţia norvegiană şi-a cerut scuze pentru deportarea evreilor

scris de M.A.
29 afisari

Poliţia norvegiană şi-a cerut scuze pentru prima oară, luni, pentru complicitatea sa în deportarea şi masacrarea a peste 700 de evrei în timpul ocupaţiei naziste a Norvegiei din cel de-al Doilea Război Mondial.

Poliţia norvegiană şi-a cerut scuze pentru deportarea evreilor

Poliţia norvegiană şi-a cerut scuze pentru deportarea evreilor (tnp.no)

„Ofiţeri de poliţie norvegieni au participat la arestarea şi deportarea evreilor”, a afirmat şeful poliţiei, Odd Reidar Humlegaard, cu ocazia comemorării a 70 de ani de la deportarea primului grup de evrei din Norvegia către lagărul de la Auschwitz. „Îmi exprim regretul pentru rolul jucat de poliţie în arestarea şi deportarea acestor victime complet nevinovate”, a declarat responsabilul, citat de presa internaţională, transmite Moldpres.

Vidkun Quisling, liderul Norvegiei în timpul ocupaţiei naziste, al cărui nume a devenit în această ţară sinonim cu „trădător”, a ordonat înregistrarea evreilor în 1942, aparatul de stat fiind complice la deportarea ulterioară a acestora. Norvegia a recunoscut acest rol în 1998 şi a plătit circa 60 de milioane de dolari evreilor şi organizaţiilor evreieşti norvegiene drept despăgubiri pentru proprietăţile confiscate.

Mişcarea nu a fost însă considerată o exprimare propriu-zisă a regretului, provocând o dezbatere naţională şi înfiinţarea unui centru de cercetări privind Holocaustul. În urmă cu doar câteva luni, actualul premier al Norvegiei, Jens Stoltenberg, şi-a cerut scuze în mod formal pentru implicarea poliţiei norvegiene în deportările de evrei. Autorităţile norvegiene au deportat în total 772 de persoane, dintre care au supravieţuit doar 34.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult