Acasa InternationalExterne Politicienii ruși despre ultimele sancțiuni impuse de UE și SUA

Politicienii ruși despre ultimele sancțiuni impuse de UE și SUA

scris de Z.V.
8 afisari

Atȃt UE, cȃt și SUA au anunțat noi sancțiuni ȋmpotriva Rusiei, dar reacțiile politicienilor ruși la auzul acestora au fost majoritar calme și ironice.

Politicienii ruși despre ultimele sancțiuni impuse de UE și SUA (foto:ctvnews.ca)

Politicienii ruși despre ultimele sancțiuni impuse de UE și SUA (foto:ctvnews.ca)

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat, Aleksei Puskov, este de pǎrere că prin aceste măsuri UE „a făcut o alegere în favoarea unei tensionări a conflictului politic cu Rusia„. O opinie similarǎ a avut și Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care pune ȋn luminǎ faptul că decizia Uniunii Europene va submina procesul de pace lansat în Ucraina, precizȃnd că Rusia va reacţiona „calm, adecvat, bazându-se pe necesitatea de a apăra interesele proprii”.

UE a hotǎrȃt, joi, 11 septembrie, aplicarea sancţiunilor economice consolidate împotriva Rusiei, după un acord în acest sens al şefilor de stat şi de guvern din UE, la 30 august, în urma informaţiilor cu privire la intrarea trupelor ruse în Ucraina şi participarea directă la confruntări. Noile sancţiuni europene impuse Moscovei au intrat în vigoare vineri dimineaţa. Pe lista de 24 de ruşi şi ucraineni vizaţi de blocarea activelor şi interdicţia de a călători în UE figurează Serghei Şemezov, un apropiat al lui Vladimir Putin, vicepreşedintele Consiliului Federaţiei ruse Iuri Vorobiov şi o serie de vicepreşedinţi ai Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), şi anume Vladimir Vasiliev, Ivan Melnikov, Nikolai Levişev şi Igor Lebedev. Pe lista celor 24 de personalităţi vizate de măsurile restrictive ale UE se află, de asemenea, Aleksei Naumets, general rus având legătură cu prezenţa militarilor ruşi în Ucraina, precum şi mai mulţi lideri separatişti ucraineni, printre care Aleksandr Zaharcenko, „premierul” Republicii Doneţk, şi Ghennadi Tsipkalov, „premierul Republicii Lugansk”, potrivit mediafax.

„Ce vrea să obţină Uniunea Europeană? Să ne sperie? Să se răzbune pentru revenirea Crimeei la Rusia şi pentru ajutorul acordat estului Ucrainei? Sau se supune unui ordin al Statelor Unite?”, a comentat liderul partidului Rusia Dreaptă, Serghei Mironov măsurile adoptate de Bruxelles. Din punctul lui de vedere, introducerea a încă 24 de nume pe lista de sancţiuni, poate provoca doar „un zâmbet de compasiune”.

La rândul său, vicepreşedintele Dumei de Stat, Nikolai Levicev, vizat de sancţiuni, a afirmat că politicienii ruşi nu vor avea de suferit din cauza acestor sancţiuni, deoarece majoritatea nu călătoresc în Europa, sublinind cǎ ȋi „este ruşine pentru Europa”.. În opinia oficialului rus, „în perioada următoare am putea vorbi de o sclavie a elitei politice europene, controlată de prietenii ei americani”.

De asemenea, preşedintele Comitetului pentru politică economică din cadrul Dumei de Stat, Igor Rudenski, a apreciat că din cauza acestor sancţiuni suferă, în primul rând, Europa, care ar putea fi afectată de şomaj, agravarea relaţiilor economice internaţionale şi tensionarea climatului de afaceri. La rândul său, liderul Partidului Liberal-Democrat (LDPR), Vladimir Jirinovski, vizat de sancţiuni, şi-a exprimat „mulţumirea”. Un alt deputat al LDPR, Leonid Kalaşnikov, a apreciat că „prin astfel de sancţiuni, Uniunea Europeană încearcă să ne reducă la tăcere”.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult