Acasa InternationalExterne Politisti romani trimisi in Franta pentru a ajuta la solutionarea problemei romilor

Politisti romani trimisi in Franta pentru a ajuta la solutionarea problemei romilor

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Zece politisti romani sosesc luni in Franta, intr-o misiune de trei luni, in cadrul actiunilor de consolidare a cooperarii intre politiile din cele doua tari, ca urmare a polemicii privind expulzarile de romi de catre autoritatile franceze, scrie ziarul Le Progres, citat de Agerpres.


 

Ministrul francez de interne, Brice Hortefeux, afirma recent ca in perioada 2008-2009, actele criminale comise de romani au crescut cu 138 % la Paris. O minciuna, potrivit secretarului roman de stat in MAE, Bogdan Aurescu, care a precizat ca doar 1,2 % din totalul persoanelor inculpate in Franta sunt cetateni romani, bazandu-se pe datele furnizate de autoritatile franceze. Parisul si Bucurestiul au convenit deci la 9 septembrie sa puna capat polemicilor si sa consolideze cooperarea in ceea ce priveste chestiunea integrarii romilor.

In schimb, in Franta, climatul politic legat de aceasta chestiune este departe de a se destinde. Purtatorul de cuvant al Uniunii pentru o Miscare Populara, Frederic Lefebvre, a afirmat la 19 septembrie ca intrarea Romaniei in spatiul Schengen trebuie subordonata “eforturilor pentru integrarea cetatenilor sai romi”.

In timp ce tabara majoritatii isi strange randurile vizavi de aceasta chestiune, fostul inalt comisar pentru solidaritatea impotriva saraciei, Martin Hirsch, a tinut sa declare ca “paranteza care i-a plasat pe romi in centrul dezbaterii publice, ca si cum aceasta comunitate ar fi sursa tuturor relelor, trebuie sa fie inchisa cat mai repede”. Chiar mai virulent, deputatul Partidului Socialist (PS) Claude Bartolone a declarat ieri postului de radio al comunitatii evreiesti, RCJ, ca Nicolas Sarkozy “loveste in imaginea Frantei si in mesajul nostru universal”. “Ni se intampla ceva ingrozitor, suntem acum aratati cu degetul, condamnati de opinia publica”, a spus acesta.

Tot din tabara stangii, deputatul Pierre Moscovici afirma, tot duminica, ca in Franta este un climat politic nesanatos, “se incearca stigmatizarea francezilor de origine straina”.

Cel mai lucid este cu siguranta eurodeputatul Daniel Cohn-Bendit (Europa Ecologie, EE) care afirma duminica, intr-un interviu pentru Le Parisien, ca “nu imaginea Frantei are de suferit din aceasta disputa pe tema romilor, ci imaginea presedintelui francez”.

Si societatea civila este revoltata. Mai multe personalitati, printre care filozoful si scriitorul Bernard-Henri Levy, au participat duminica seara, la Paris, la un miting-concert impotriva politicii de securitate a presedintelui Nicolas Sarkozy.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult