Acasa InternationalExterne Polonia acuză Uniunea Europeană de „imperialism” pentru că îi cere să respecte statul de drept

Polonia acuză Uniunea Europeană de „imperialism” pentru că îi cere să respecte statul de drept

scris de Misu Andrei
58 Afisari

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat Uniunea Europeană de „imperialism” față de statele membre mai mici din cadrul blocului, într-o nouă escaladare a conflictului pe care ultra-conservatorii de la Varșovia îl au cu instituțiile europene ca urmare a încălcărilor repetate ale normelor statului de drept de către guvernul PiS.

„Practica politică a arătat că poziţiile Germaniei şi Franţei contează mai mult decât toate celelalte”, a scris Morawiecki într-un articol de opinie pentru site-ul german de știri, Welt, și citat de Reuters.

„Avem, deci, de a face cu o democraţie formală şi o oligarhie de facto în care cei mai puternici deţin puterea”, a spus premierul polonez, adăugând că „imperialismul UE trebuie combătut la fel ca imperialismul rusesc”, o escaladare fără precedent a retoricii anti-UE a Poloniei, în condițiile în care imperialismul rusesc se face vinovat de un război sângeros împotriva Ucrainei și de comiterea unor crime odioase împotriva civililor ucraineni.

Morawiecki, al căruit guvern ultra-naționalist și ultra-conservator a intrat, în repetate rânduri, în conflict cu Uniunea Europeană pe teme legate de statul de drept, a spus că invadarea Ucrainei de către ruși „a făcut lumină în ce privește neajunsurile Uniunii Europene”.

Șeful guvernului polonez a vorbit, de asemenea, de o „reformă profundă care să readucă binele general și egalitatea printre principiile fundamentale ale Uniunii”.

Politicienii partidului aflat la putere în Polonia au amenințat că guvernul de la Varşovia ar putea riposta în faţa UE, dacă ţara nu îşi primeşte partea din fondurile de recuperare post-pandemie.

Uniunea Europeană critică de mai mult timp recentele reforme ale sistemului judiciar din Polonia, care, în opinia sa, nu garantează imparţialitatea şi independenţa sistemului juridic polonez şi, prin urmare, încalcă legislaţia UE.

1 comentariu

lucral 11-08-2022 - 15:23

Polonia , curva Europei, cea care a initiatat prin Paul 2, „Solidaritatea” si Walensa prabusirea URSS, se trezeste acum din visul UE+NATO cind vede ca este mai rau ca in CAER. Chiar daca acum are dreptate s-ar putea sa fie prea tirziu si sa dispara a 3-a oara de pe harta Europei.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult