Acasa InternationalExterne Polonia este somată de Bruxelles să schimbe definiția violului

Polonia este somată de Bruxelles să schimbe definiția violului

scris de Misu Andrei
139 Afisari

Polonia trebuie să își schimbe definiția legală a violului pentru a proteja mai bine femeile, a transmis joi Consiliul Europei. Declarația a stârnit imediat revoltă în rândul membrilor partidului naționalist și conservator PiS, care guvernează țara, cu privire la la drepturile omului și valorile democratice pe care trebuie să le aibă polonezii, notează Reuters

În ciuda protestelor în masă, guvernul condus de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) de la Varșovia a înăsprit deja legile anti-avort, introducând o interdicţie de facto asupra întreruperilor de sarcină.

Consiliul Europei susţine că Varşovia ar trebui să-şi intensifice eforturile de combatere a violenţei sexuale, inclusiv prin schimbarea definiţiei violului, pentru „a se îndrepta de la o definiţie bazată pe forţă la una care acoperă toate actele sexuale lipsite de consimţământ”.

„Fără o definiţie a violului bazată pe consimţământ în legea penală, procurorii polonezi vor decide invariabil să nu urmărească inculparea în cazurile în care actul sexual nu este contestat, dar consimţământul este”, a precizat Consiliul Europei într-un comunicat.

Polonia ar trebui să-și îmbunătățească, de asemenea, serviciile de îngrijire medicală de urgenţă şi serviciile de asigurare a victimelor violenţelor sexuale, instruind în același timp personalul medical și din poliţie, cât și pe cel care intervine în cazurile de urgenţă. Totodată, Consiliul Europei a cerut ca Polonia să-și intensifice dialogul între stat şi militantele pentru drepturile femeilor.

Declarația Consiliului Europei este parte dintr-o evaluare privind modul în care ţările implementează Convenţia de la Istanbul din 2014 privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor. Dintre cele 17 state analizate până acum, numai trei, Belgia, Malta şi Suedia, incriminează violenţa sexuală doar pe baza lipsei consimţământului.

Șase dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene nu au ratificat convenția, printre acestea numărându-se Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Republica Cehă, Letonia și Lituania.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS