Acasa InternationalExterne Polonia „asteapta explicatii” din partea Moscovei in legatura cu ancheta in cazul Smolensk

Polonia „asteapta explicatii” din partea Moscovei in legatura cu ancheta in cazul Smolensk

scris de Ziua Veche
4 afisari

 

.Polonia „asteapta explicatii” din partea Moscovei cu privire la intarzierile in trimiterea la Varsovia a unor documente de ancheta asupra cauzelor accidentului aeronavei prezidentiale poloneze, la 10 aprilie, langa Smolensk, a declarat luni premierul polonez, Donald Tusk.


„In prezent, cand ancheta a ajuns in stadiul final, cooperarea noastra este mai putin buna decat la inceput”, le-a declarat Tusk jurnalistilor. „Asteptam explicatii asupra motivelor care impiedica transferul documentelor”, a adaugat el. Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a reprosat, luni, Moscovei „intarzierea” anchetei prin omisiunea de a le trimite polonezilor documente cruciale asupra catastrofei, transmite Mediafax.

Rusia intarzie transferul de informatii asupra cauzelor catastrofei catre comisia de ancheta si parchetul polonez„, afirma cotidianul, citand o scrisoare „ferma” asupra acestui subiect, trimisa recent comisiei ruse de ancheta de catre Edmund Klich, reprezentantul Guvernului polonez pe langa aceasta comisie. Tusk a confirmat luni ca a dat unda verde ca Edmund Klich sa trimita o asemenea scrisoare anchetatorilor rusi.

Varsovia asteapta sa primeasca documente care ar putea confirma sau exclude o coresponsabilitate a partii ruse, intre care documente asupra echipamentelor tehnice de pe aerodromul de langa Smolensk, comportamentul controlorilor rusi de trafic aerian sau procedurile in vigoare in Rusia, potrivit publicatiei poloneze. Ministrul polonez al Afacerilor Interne, Jerzy Miller, care conduce comisia poloneza de ancheta asupra catastrofei de langa Smolensk, a confirmat luni ca Varsovia astepta, in continuare, documente care i-ar permite sa avansaze in ancheta sa. „Acum cateva saptamani, am transmis (autoritatilor ruse) o lista cu documentele care intereseaza comisia poloneza, dar pe care inca nu le-a primit. Cunoscand procedurile complicate din Rusia, consider acest lucru doar un contratimp in cadrul procedurii”, a declarat el in fata jurnalistilor. Ministrul a confirmat, de asemenea, ca Edmund Klich a adresat, in acest sens, o scrisoare comisiei de ancheta ruse.

Procurorul general al Poloniei, Andrzej Seremet, a anuntat, saptamana trecuta, ca Varsovia asteapta, in continuare, un raspuns din partea justitiei ruse la „solicitarile (sale) de ajutor juridic” si ca spera ca, in august, sa primeasca documentele solicitate in cadrul cooperarii bilaterale. Partidul conservator polonez, Lege si Justitie (PiS, de opozitie) al lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte, a format, saptamana trecuta, un grup parlamentar de ancheta, pentru a elucida cauzele accidentului, fara sa excluda ipotezele unei crime sau unui atac terorist.

Prin intermediul unor site-uri favorabile conservatorilor, in Polonia se raspandesc unele teorii conspirationiste, potrivit carora accidentul a fost o tentativa de eliminare a presedintelui conservator, cu putin timp inaintea alegerilor prezidentiale din aceasta tara. Jaroslaw Kaczynski a a alimentat personal aceste teze, acuzand Moscova de „obstructionarea” anchetei asupra accidentului, un lucru care, in opinia acestuia, ar justifica „unele indoieli”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult