Acasa InternationalExterne Polonia şi Slovacia vor o nouă prelungire a embargoului privind cerealele din Ucraina

Polonia şi Slovacia vor o nouă prelungire a embargoului privind cerealele din Ucraina

scris de Misu Andrei
46 Afisari

Polonia şi Slovacia şi-au justificat intenţia de a prelungi embargoul privind importurile de cereale din Ucraina până la finele acestui an, transmite Bloomberg.

Potrivit sursei citate, cele două țări au respins astfel îngrijorările că decizia Rusiei de a pune punct acordului internaţional privind coridorul din Marea Neagră ar putea perturba aprovizionarea cu alimente.

Cele două ţări vecine cu Ucraina, împreună cu Bulgaria, România şi Ungaria, aplică în prezent restricţii cu privire la achiziţionarea de cereale din Ucraina până la mijlocul lunii septembrie, după ce afluxul de cereale ucrainene ieftine a declanşat proteste în rândul fermierilor din cele cinci ţări. Acordul convenit de Uniunea Europeană permite în continuare tranzitul cerealelor din Ucraina spre alte ţări, precizează Agerpres.

Nu văd niciun argument convingător pentru ca actualul embargou să expire la mijlocul lunii septembrie. Eu sper că embargoul nu se va termina, că vom putea să obţinem prelungirea sa în interiorul coaliţiei noastre de cinci state membre UE„, a declarat marţi ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, într-un interviu pentru un post de radio.

Comisia Europeană a semnalat anterior că va reduce şi elimina treptat restricţiile „excepţionale şi temporare” care afectează statele membre din Europa de Est.

De asemenea, după ce luni Rusia a pus punct unui acord internaţional privind coridorul din Marea Neagră, Bruxelles-ul a anunţat că nu va „precupeţi niciun efort” pentru a susţine o livrare stabilă a produselor agricole din Ucraina spre pieţele mondiale via aşa-numitele coridoare de solidaritate.

Oficiali din cele cinci state membre din Europa de Est urmează să se reunească miercuri la Varşovia pentru a „pregăti o declaraţie către Comisia Europeană, pentru ca aceasta să ia în considerare situaţia noastră particulară” şi să prelungească embargoul precum şi să îl extindă şi la alte produse, a declarat la rândul său ministrul Agriculturii din Slovacia, Jozef Bires, la o conferinţă de presă organizată luni. Potrivit acestuia, este clar că impactul pe partea de preţuri, de pe urma unor intrări suplimentare, afectează o gamă largă de produse alimentare, precum căpşunele şi zmeura în Polonia.

Răspunsul CE

Cu toate acestea, cel mai probabil Comisia Europeană nu va fi în favoarea prelungirii embargoului, a estimat oficialul slovac. „Susţinem Ucraina în toate felurile, dar cu condiţia ca importurile de alimente să nu perturbe piaţa internă. Suntem în plină campanie de recoltare şi unele din depozitele noastre sunt pline din cauza importurilor anterioare de cereale”, a spus Jozef Bires.

Sprijin pentru fermierii afectaţi de comerțul cu cereale ieftine

În data de 26 iunie, statele UE au deblocat ajutorul de circa 100 milioane de euro alocat statelor afectate de comerţul cu cereale ieftine din Ucraina.

României i-a revenit suma de 29.730.000 euro, în timp ce restul statelor vor primi după cum urmează:

– 9.770.000 euro pentru Bulgaria;

– 15.930.000 euro pentru Ungaria;

– 39.330.000 euro pentru Polonia;

– 5.240.000 euro pentru Slovacia.

La data de 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricţii până pe 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina, în ideea de a diminua oferta în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Aceste ţări s-au plâns că cerealele ieftine din Ucraina fac producţia locală neprofitabilă.

În iunie, ministrul Agriculturii din Polonia a anunţat că embargoul care vizează importurile de cerealele din Ucraina va fi prelungit până la data de 15 septembrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS