Acasa InternationalExterne Poroșenko a propus guvernului ucrainean o lege pro-NATO

Poroșenko a propus guvernului ucrainean o lege pro-NATO

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Președintele Petro Poroșenko a prezentat joi, 18 decembrie, în parlament o lege care ar trebui să permită Kievului să adere într-o zi la NATO pentru a-și asigura securitatea.

Poroșenko a propus guvernului ucrainean o lege pro-NATO

Poroșenko a propus guvernului ucrainean o lege pro-NATO

Decizia lui Poroșenko ar trebui să conducă la anularea statutului de nealiniat, o clasificare dată unor țări ca Elveția care refuză să se alăture oricărei alianțe militare sau să se implice activ într-un conflict armat. Ucraina a aderat la tabăra nealiniaților în 2010 sub presiunea Moscovei. Poroșenko a făcut din apartenența la NATO una din prioritățile sale în materie de politică externă după ce a fost ales președinte al Ucrainei în mai, în timp ce predecesorul său, Victor Ianukovici, un apropiat al Moscovei, a fost nevoit să părăsească puterea sub presiunea străzii.

Președintele ucrainean și NATO îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin că sprijină militar forțele separatiste din estul industrial al Ucrainei. Deși Moscova a continuat să nege aceste acuzații, Poroșenko a estimat că „agresiunea” rusă împotriva țării sale îl obligă să se întoarcă spre Vest și să prezinte proiectul său de lege în parlament. „Statutul de nealiniat al Ucrainei a demonstrat că el constituie un mijloc total ineficient pentru a asigura securitatea” țării, a declarat Poroșenko, într-o notă explicativă pe site-ul său, potrivit Agerpres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult