Acasa InternationalExterne Poroșenko: Estul separatist va rămâne teritoriu ucrainian

Poroșenko: Estul separatist va rămâne teritoriu ucrainian

scris de Z.V.
10 afisari

Președintele ucrainean a anunțat miercuri, 10 septembrie, cǎ urmeazǎ sǎ depunǎ ȋn parlament un proiect ce va garanata o mai mare autonomie pentru Estul separatist prorus, pǎstrȃnd ȋnsǎ regiunea ȋn cadrul Ucrainei.

Poroșenko: Estul separatist va rămâne teritoriu ucrainian (foto:omojuwa.com)

Poroșenko: Estul separatist va rămâne teritoriu ucrainian (foto:omojuwa.com)

Șeful statului ucrainean este de pǎrere cǎ „situația din estul Ucrainei s-a schimbat radical de la intrarea în vigoare a încetării focului vineri”. El a afirmat cu ocazia unei reuniuni a cabinetului de miniștri cǎ este timpul ca  Ucraina sǎ facǎ o „concesie în ceea ce privește integritatea sa teritorială”. Cu toate acestea, Poroșenko a declarat cǎ „Nu poate fi nicio discuție cu privire la federalizare sau orice fel de separare (a regiunilor din Est). Legea cu privire la o administrare autonomă temporară pentru districtele Donețk și Lugansk (două bastioane rebele) prevede un statut care păstrează aceste regiuni în cadrul Ucrainei”.

Totuși, separatiștii proruși doresc independență pentru teritoriul lor și nu menținerea în cadrul țării cu atribuții sporite, așa cum dorește președintele ucrainean. Conform Agerpres, Andrei Purghin,  așa-numitul vicepremier al rebelilor a declarat cǎ „Nu avem în vedere să rămânem o parte a Ucrainei”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult