Acasa InternationalExterne Poroșenko promite reanexarea peninsulei Crimeea la Ucraina

Poroșenko promite reanexarea peninsulei Crimeea la Ucraina

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Șeful de stat ucrainean, Petro Poroșenko, a promis vineri, 12 septembrie, cǎ peninsula Crimeea va reveni ȋn cadrul Ucrainei, „nu neapărat prin mijloace militare”.

Poroșenko promite reanexarea peninsulei Crimeea la Ucraina (foto:politico.com)

Poroșenko promite reanexarea peninsulei Crimeea la Ucraina (foto:politico.com)

Ȋntr-o conferințǎ de presǎ ce a avut loc la Kiev, președintele s-a arǎtat foarte ȋncrezȃtor, afirmȃnd cǎ pierderea acestei peninsule este o „problemǎ importantǎ”, dar a reiterat cǎ teriroriul „va reveni la noi” și „nu neapǎrat prin mijloace militare”. Miercuri, 10 septembrie, Poroșenko anunțase cǎ urmeazǎ sǎ depunǎ ȋn parlament un proiect ce va garanata o mai mare autonomie pentru Estul separatist prorus, pǎstrȃnd ȋnsǎ regiunea ȋn cadrul Ucrainei.

Șeful statului ucrainean este de pǎrere cǎ „situația din estul Ucrainei s-a schimbat radical de la intrarea în vigoare a încetării focului vineri”. El a afirmat cu ocazia unei reuniuni a cabinetului de miniștri cǎ este timpul ca  Ucraina sǎ facǎ o „concesie în ceea ce privește integritatea sa teritorială”. Cu toate acestea, Poroșenko a declarat cǎ „Nu poate fi nicio discuție cu privire la federalizare sau orice fel de separare (a regiunilor din Est). Legea cu privire la o administrare autonomă temporară pentru districtele Donețk și Lugansk (două bastioane rebele) prevede un statut care păstrează aceste regiuni în cadrul Ucrainei”.

Autorităţile de la Kiev şi rebelii proruşi au semnat, vineri, un armistiţiu, însoţit de un acord de retragere a trupelor şi un schimb de prizonieri, la finalul unei reuniuni la Minsk, capitala Belarusului, însă viitorul statut al republicilor proclamate unilateral de insurgenţi la Doneţk şi Lugansk nu a fost discutat, potrivit mediafax.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult