Acasa InternationalExterne Poroșenko s-ar fi ȋnțeles cu Putin privind gazele și frontiera

Poroșenko s-ar fi ȋnțeles cu Putin privind gazele și frontiera

scris de Laurentiu Banches
128 Afisari

Președintele ucrainean a anunțat acorduri cu Putin privind gazele şi frontiera, acesta fiind acuzat de opoziție cǎ ar fi vorba doar de promisiuni electorale.

Poroșenko s-ar fi ȋnțeles cu Putin privind gazele și frontiera (foto: ujszo.com)

Poroșenko s-ar fi ȋnțeles cu Putin privind gazele și frontiera (foto: ujszo.com)

Petro Poroşenko a dat asigurări că ucrainenii nu vor suferi de frig la iarnă, mulţumită acordului său cu Vladimir Putin privind reluarea livrărilor de gaze naturale ruseşti, cu o săptămână înainte de alegerile legislative cu valoare de test pentru şeful proocidental al statului. Totodatǎ, președintele a mai menționat un acord cu Moscova în vederea restabilirii controlului asupra frontierei ruso-ucrainene, o condiţie-cheie, în opinia Kievului, pentru pacificarea estului separatist prorus al ţării.

Petro Poroşenko se aflǎ în campanie pentru alegerile legislative anticipate pe care le-a convocat pentru a-şi consolida puterea. „Pot să spun că Ucraina va avea gaze, va avea căldură”, a declarat Poroşenko, în contextul în care temperaturile au coborât brusc sâmbătă pe întregul teritoriu ucrainean. Aceste declaraţii făcute la televiziunile ucrainene sâmbătă seara târziu intervin după negocieri, vineri, la Milano, cu Putin şi lideri europeni.

După prima întâlnire la Milano, vineri, cu Poroşenko, Putin a anunţat „progrese” şi că este „de acord cu condiţiile reluării livrării de gaze, cel puţin pe perioada iernii”. Cu toate acestea, duminică, 19 octombrie, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat că este „prematur” să se vorbească despre vreun acord.

Purtătorul de cuvânt al gigantului rus în domeniul gazelor Gazprom Serghei Kuprianov a subliniat că acordul de principiu între cei doi preşedinţi urmează să fie formalizat după soluţionarea spinoasei probleme a datoriei. „Depinde de alţi factori, inclusiv de plata datoriei” de către Ucraina, a declarat Kuprianov. Putin a anunţat vineri, 17 octombrie, că această datorie se ridică la 4,5 miliarde de dolari. Kievul contestă suma totală a acestei datorii la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm.

Referitor la preţ, „am ajuns la un acord, poziţia ucraineană a fost acceptată de facto: vorbim doar despre iarnă şi stabilim un preţ de 385” de dolari pe mia de metri cubi, a declarat Poroşenko.Ruşii au acceptat”, a adăugat el. Putin le-a cerut europenilor, care se tem de perturbări ale aprovizionării lor din cauza conflictului, să ajute Ucraina, care se confruntă cu dificultăţi financiare, să-şi plătească datoria la gaze naturale.

Referitor la estul Ucrainei, preşedintele ucrainean a anunţat un acord cu Rusia în vederea restabilirii controlului la frontiera ruso-ucraineană de către grănicerii ucraineani, a căror activitate este imposibilă, în prezent, în zona controlată de către separatişti. Cu toate acestea, la Doneţk, un bastion rebel, detonări puternice se auzeau duminică, la intervale regulate, dinspre sectorul aeroportului, teatrul unor confruntări intense de mai multe zile. Vladimir Putin a afirmat că a ajuns la un acord cu Franţa, Germania şi Italia asupra utilizării avioanelor fără pilot în vederea supravegherii frontierei dintre Rusia şi Ucraina, potrivit mediafax.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult