Acasa InternationalExterne Postul national de tv Rusia1: “Romania este veriga slaba a Uniunii Europene”

Postul national de tv Rusia1: “Romania este veriga slaba a Uniunii Europene”

scris de Ziua Veche
3 afisari

“Romania este veriga slaba a Uniunii Europene” – asa se intituleaza un reportaj difuzat pe postul nationale rus de televiziune, Rossia 1. Care Grecia si Ungaria? – spune prezentatorul  – pe langa ele, se duce la fund Romania. Amintind de protestele de saptamana trecuta, cand “conducerea romana si-a pastrat pozitia cu mare greu”, in tara ”cu cele mai drastice masuri anticriza, proteste in masa, Romania viseaza la Romania Mare”, se subliniaza in material.

Reportajul se deschide cu imaginea mormantului lui Nicolae Ceausescu. “Sub crucea alba cu stea rosie se alfa trupul dictatorului impuscat cu 20 de ani in urma”. “Romania Mare Industriala” a fost scopul sau, pentru care nu au existat compromisuri, precizeaza jurnalistul Mihail Antonov.  Astfel incat, “pe cele mai bune plaje ale Marii Negre au aparut rafinarii uriase”. Revolutia industriala din anii ’70 din Romania a fost finantata de bancile occidentale, datoria fiind  platita cu pretul unor jertfe enorme in aprilie ’89, potrivit  politologului Vlad Corneliu. “In loc sa lase oamenii sa respire, el (Ceausescu) a inasprit regimul, iar in decembrie a avut loc explozia”, a adaugat politologul roman.

Mentionand ironic ca in Romania e democratie deja de 20 de ani, jurnalistul spune ca tara se afla din nou la un pas de faliment. Prezentand imagini dintr-o fabrica de imbracaminte, se mentioneaza despre taierea salariilor cu 25 % si a pensiilor cu 15 % in Romania, precum si despre conditiile proaste in care lucreaza angajatii. “Afara sunt 30 de grade caldura, iar in acest atelier sunt cu 10 grade mai mult. Pentru un salariu de 200 de euro pe luna, 130 de femei fac costume pentru marci celebre din Italia”, subliniaza jurnalistul. Seful fabricii, Nicolae Albu, precizeaza ca dupa intrarea in UE, pentru a respecta standardele europene, s-a recurs la scumpirea marfii, iar acest lucru a indreptat interesul clientilor spre Moldova si Ucraina.

{gallery}gallery/06/foto_rossia{/gallery}

Trecand la situatia financiara dificila, reportajul arata ca standardele europene sunt “cam inalte” pentru Romania, aducand ca exemplu cablurile care sunt “atat de multe” si care “uratesc” orasul, dar pe care tara nu are bani sa le ascunda sub pamant. Cel mai “relevant” exemplu este insa consultantul economic al premierului, Andreea Vass Paul, care “chiar si in luna a noua de sarcina” cauta modalitati de a reduce cheltuielile publice. 

Din Ferentari, direct in Parlament

Si cum Ferentari-ul poate sa ofere multa culoare, jurnalistul a tinut sa includa imagini si din cartierul  “unde politia nici nu intra”, “anomalia sociala a Bucurestilor”, cartierul “cu reguli proprii, cultura proprie”. “Gunoiul este aruncat peste fereastra, dar pe partea din spate”, relateaza el. Iar pentru a exprima cat mai clar diferenta, urmatoarele imagini au fost ale covorului rosu “cat un stadion de fotbal, din holul Parlamentului Romaniei. “Palatul lui Ceausescu”, cum este numit, precum si alte vile din Romania, reprezinta Romania Mare “in piatra”, ele au scurs toata seva tarii cand au fost construite, asa cum se intampla si in prezent, potrivit liderului opozitiei, Teodor Melescanu.

Jurnalistul se leaga de harta pe care o gaseste in cabinetul senatorului – harta Romaniei si a Moldovei -pentru a afirma ca la acest capitol Romania nu economiseste, astfel incat anual, 2.500 de studenti basarabeni primesc burse de la statul roman. O studenta din R. Moldova sustine ca in Romania exista mai multe asociatii menite sa imbunatateasca viata basarabenilor aflati in Romania, si pentru a ameliora relatiile dintre Romania si R. Moldova. Ea aduce ca exemplu in acest sens demersurile pentru acordarea cetateniei romanesti basarabenilor.

Ca o dovada a importantei pe care o acorda romanii unirii apare statuia lui Mihai Viteazul – cel carea  realizat unirea celor trei principate – din fata Universitatii, spre deosebire de predecesorul sau, in cinstea caruia nu a fost construit nici un monument, cu toate ca el “a glorificat acest teritoriu in toata lumea”. Jurnalistul precizeaza ca, castelul Bran, in care a trait Vlad Tepes, este bine intretinut doar din cauza ca aduce profit.

In Incheiere, insotit de imagini defaimatoare la adresa Romaniei, in care un burtos sta pe terasa unei case nefinisate si bea ceva dintr-o cana, se freaca pe burta si scuipa pe jos, jurnalistul conchide: “Romania este obligata sa se schimbe, dar in mare ea ramane aceeasi”.

0 comentariu

usla 10-04-2010 - 00:13

Excelent sacris ! Mai putin incercarea (pe care nu o calific) de a induce vrajba intre rezervistii Armatei si cei di Serviciile Secrete. Nu mai tine. Si unii si altii nu au uitat Decembbrie 1989 si nu vor mai accepta ca cineva sa-i faca sa se sfisie intre ei, ca asa vrea un neica – nimeni >

ioan 10-04-2010 - 06:23

Ma bucur ca un ministru in sfarsit intelege problematica si nevoile militarilor. Aveti dreptate daca Dl. Boc ar fi incercat sa inteleaga sistemul militar, sau sa-si ia consilieri competenti pe probleme de ordine publica si aparare nu se facea de ras si nu dezbina societatea. Dl Boc si-a inceput guvernarea cu o retorica stupida si populista fara sa fie bazata pe date concrete, prezentand sistemul militar romanesc ca pe niste inamici. Aceasta retorica a dus la dezbinarea categoriilor sociale si slabirea institutiilor care contribuie la buna functionare a statului si siguranta acestuia. Cred ca Dl Boc trebuie sa abordeze problemele institutiilor mlitare din prspectiva unui om de stat si nu din perspectiva unui profesoras frustat

Pribeagul 10-04-2010 - 17:05

Ce tot o tot tineti gaia-matu? Dl priministru Boc a afirmat cu tarie, in nenumarate rinduri, ca pensiile dub 3000 de lei nu se micsoreaza. Dimportiva, pensiile mici este posibil sa creasca! Asta sustine dl primministru Boc!

Avem nevoie de un sistem unitar de pensii si salarii! Altfel, nimeni nu mai intelege nimeni nimic despre felul in care evolueaza tara.

Va plingeti ca au ceva pierderi cei cu pensii mai mari de 3000 lei? Aratati-mi unul care sa merite o pensie mai mare, unul! Aceasta tinind cont de faptul ca cca 80% din cei care asigura aceste pensii au salarii de 1000 de lei/luna. Ce mai vreti? Chiar nu mai aveti farima de bun-simt!?

Daca vorbim de militari: militarii cu pensii mai mari de 3000 de lei si-au dat examenul in ’89. Chiar trebuie sa-i plingem pe acesti amariti si nenorociti ca vor avea pensii sub 3000 de lei? Nu cred, si nu merita!

Chiar ati gasit portdrapelul: Oprea… generalul… steaua in ascensiune. Vai de voi!

Sa terminam cu ipocrizia! Mai ales partidele de opozitie si presa aservita lor. Faceti si voi ceva util, nu umblati cu minciuni, daca vreti sa aveti ceva credibilitate!

JOE BIDEN 10-04-2010 - 18:13

Pe ce post esti angajat la guvern, bre Pribeagule?

Pribeagul 11-04-2010 - 12:18

[quote name=”JOE BIDEN”]Pe ce post esti angajat la guvern, bre Pribeagule?[/quote]

Draga Joe,

Nu sunt angajat la Guvern, dimpotriva, Guvernul este angajatul meu. Pentru serviciile pe care mi le presteaza ii dau in fiecare luna aproape 30% din salariul meu si, pe linga aceasta, ii mai platesc si multe alte taxe. Il platesc cu bani buni si el, sluga proasta, nu-si face treaba cum trebuie. Pur si simplu, nu mai stiu ce sa fac cu el!
Face numai prostii. Citeva exemple:

– angajeaza fel de fel amariti, amagindu-i ca fac o treaba buna pentru societate, si s-a ajuns ca Romania sa aiba un aparat bugetar enorm. Vechii clienti au ramas in aparat si angajeaja continuu slugile lui, de incredere, cica. Astfel avem anajati la stat pdlisti, psdisti, liberali, udemeristi, puneristi si… taranisti. Am uitat pe cineva? Posibil. Cei vechi au ramas, cei noi s-au angajat. Nici Securitatea n-a scapat, saraca. Daca in regimul trecut lucrau in aceste structuri 8-9000 de angajati, acum lucreaza cca 11 000.
Si asa, incet, incet, am ajuns o tara de bugetari, avocati, jurnalisti si alti guristi, comentatori si analisti de doi la leu, si… bodiguarzi, in dauna profesiilor care aduc valoare nou creata.

– salarizarea acestui personal a scapat de sub orice control. In functie de puterea pe care i-o ofera craca pe care se afla, unii angajati ai statului au 2, 3, 4…. salarii (cite vor), beneficiaza de cite prime vor si de un nomenclator de sute de sporuri, care de care mai nastrusnice, din care-si aleg ce vor. Asa ca avem in acest sector de la cele mai mici salarii, ale amaritilor, pina la cele mai incredibile venituri, de zeci de mii de euro/luna.

Si asa, s-a ajuns ca majoritatea romanilor, cca 80%, sa aiba salarii medii mizere, de 200-300 de euro/luna, din care sustin salariile si pensiile nesimtite ale unor nesimtiti si alte mari, mari cheltuieli nejustificate ale slugii proaste, statul.

Pribeagul 11-04-2010 - 12:22

– risipeste banii bugetului, cu o larga dare de mina, pe fel de fel de cheltuieli inutile sau prost facute, ba mai mult, pe unele care nu s-au dacut deloc. Sunt la mare pretuire si se pune mare baza lucruri care nu aduc nimic, dar permit drenarea banilor de la buget in buzunarele larg deschise ale clientelei: proiecte, studii, studii de fezabilitate, consulatii, consultanta si consiliere, contracte de consultanta, avocati, asistenta, reclama, multa reclama, promovare, publicitate, contracte de publicitate (la ziare, la reviste, la radio, la TV, la firme de publicitate, achizitii directe de publicitate, publicitate guvernamentala), actiuni de combatere a discriminarii, schimburi de experienta, festivaluri….

S-a ajuns ca licitatiilor “corect desfacurate, adica cu respectarea tuturor, dar tuturor normelor legale” statul sa plateasca un surub M8x30 cu 100 000 Roni, iar o banala priza electrica cu 10 000 de euro.

O alta sursa a jafului sunt “drumurile noastre toate” care se tot strica, care tot trebuie reparate de tipi eficienti de genul… Casuneanu. Acest tip, Casuneanu, este atit de eficient in repararea drumurilor si a cistigat atit de mult ca si-a permis sa-i ofere fiului sau, si el o persoana deosebit de merituoasa, probabil lucreaza si el ca fiul lui Prigoana de la virsta de 12 ani, una dinte cele mai scumpe masini existente in lume, masina de 1.5 milioane euro. Acesta in timp ce milioane de romani, muncitorii, profesori, medici, ingineri etc, cei mai buni fii ai poporului, au plecat sa scape de salariile mizere din tara si sa gasesca demnitate in strainatate. Desi, privind din avion, cred ca in ultimii 20 de ani s-au cheltuit cu drumurile noastre 50-100 mld euro, dam din groapa-n groapa, in timp ce din aceasta activitate si din altele care se desfasoara in acest fel au fost realizate averi inimaginabile.

Pribeagul 11-04-2010 - 12:23

Ca sa plateasca salariile si pensiile nesimtite si sa asigure clientelei venituri monstruoase, Guvernul a lichidat toate resursele obtinute din vinzarea (lichidarea) economiei socialiste, adica munca de zeci de ani a poporului roman, a intrat intru-n neverosimil deficit bugetar, drum sigur spre falimentul tarii, si n-a fost de ajuns: Romania a imprumutat cca 80 mld euro, suma care se dovedeste a fi insuficienta ca sa acopere toate prostiile facute ce sluga noastra proasta, statul roman.

Impotriva acestui dezmat in jefuirea banului public trebuie facut opinie si luptat! Acum, in general, a mai ramas bugetul statului ca sursa de jaf la drumul mare. Daca nu vom avea grija de el, n-are cum sa ne fie bine.

Deci, draga domnule Joe, ce poate simti si face un contribuabil cind vede ca sluga sa prosta, statul, isi propune sa faca putina ordine in acest dezmat generalizat? Cel mai simplu lucru este sa nu faca pe Gica-contra si sa spuna: Succes domnule primministru Boc! Numai ca dupa cum vad ca actioneaza dl Boc, bine intentionat in declaratii, si evolueaza lucrurile ma indoiesc ca va reusi sa aduca barca pe linia de plutire.

Repet: unul din principiile pe care se bazeaza sistemele unitare de salarii si pensii este ca salariile si pensiile sub 3000 de lei sa nu scada, dimpotriva sa cresca, si acesta inseamna cca 80% dintre salariati si pensionari. Chiar deranjeaza acest lucru? Pe cine?

Nu inteleg toata isteria asta, contra! Nu inteleg actiunile si declaratiile dlor Dogaru si Pricina, doi oameni deosebiti. Ce apara ei, avind in vedere faptul ca salariile si pensiile sub 3000 de lei nu scad!?

Daca vor scadea si salariile si pensiile sub 3000 de lei, atunci avem o problema, Boc a belit-o!

JOE BIDEN 11-04-2010 - 12:26

MI-A PLACUT RASPUNSUL!
MAI PUTIN ILUZIA DIN FINAL, DEOARECE NU MILITARII SI-AU FIXAT PENSIILE, IAR FOCALIZAREA PE CEI CARE AU PESTE 30.000.000 LEI VECHI ESTE DOAR APLICAREA FORMULEI .
NESIMTIT ESTE CETATEANUL EMIL BOC, PENTRU CA NU A AVUT CURAJUL SA IASA PE MICUL ECRAN IN FATA CETATENILOR CARE AU PURTAT UNIFORMA MILITARA SI SA LE ARATE CONCRET BAZA DE CALCUL SI EFECTELE ACESTEIA.
AR MAI FI CEVA.. TRAIM IN COMUNISM?
CHIAR VREM SA NIVELAM DIFERENTELE EXISTENTE INTRE OAMENI CU EXPERIENTE, STUDII SI REUSITE PROFESIONALE DIFERITE?
AR FI BINE PRIBEAGULE DACA AI CONTINUA CU ACEST TIP DE COMENTARII PONDERATE.

JOE BIDEN 11-04-2010 - 12:28

…APLICAREA FORMULEI .

JOE BIDEN 11-04-2010 - 12:29

aplicarea formulei DIVIDE ET IMPERA

JOE BIDEN 11-04-2010 - 12:37

Acum am citit si completarile 2 si 3. Finalul la ultima indica necunoasterea realitatii. Nu este nicio isterie. Dar cand ai muncit o viata si ai iesit la pensie cu drepturi banesti calculate egal pe scara ierarhiei profesionale, amputarea pensiei este o nedreptate care nu te-ar lasa indiferent Pribeagule,
Daca insa utecistul Boc recunoaste public ca Romania mai este comunista atunci lucrurile sunt clare.
Dar nici in Armata Chinei nu sunt asemenea practici!

Pribeagul 11-04-2010 - 14:41

Stimate Joe,

Te asigur ca o viata am incercat sa cunosc realiatea si sa judec corect diversele ei aspecte. Sunt unele situatii de finete, pe care fiecare om le judeca in felul lui, dupa expetinta si capacitatea de judecata pe care le are, dar, in final, cineva, cel care detine puterea, hotareste cum sa fie.

De exemplu:

1. De zeci de ani salariile medii ale majoritatii romanilor sunt de 200-300 de euro/luna. Cu toate acestea pe nesimtite si negindite s-a ajuns la o grila de salarizare de la 1 la cca 150. Deci salariul minim 150 euro/luna, salariul maxim 22500 euro /luna (ba chiar mai mult!, tinind cont de toate sporurile, primele etc). La prima vedere si mai ales daca nu-ti pui problema totul pare OK. Fiecare cistiga cum poate, dupa cum se descurca. Dar dupa ce gindesti un pic, sau in situtii speciale, vezi ca salariile si pensiile nesimtite sunt asigurate din impozitele, taxele si alte contributii platite de cei cu salarii de 200-300 de euro/luna. La un moment dat si acestia isi pun problema: cit sa fim noi prostii lumii?, cit timp sa asiguram noi, cei cu 200-300 de euro/luna, niste pensii si salarii necinstite si nesimtite de zeci de mii de euro/luna? Deci nu-i normal sa se stabileasca un raport de grila echitabil? Acum s-a stabilit ca acesta sa fie 12.

Nu analizez modul in care cei cu salarii nesimtite isi fac munca, si aici ar fi multe de spus, in primul rind ca li se datoreaza faptul ca, de zeci de ani, cca 80% dintre romani cistiga 200-300 de euro/luna, iar pentru un salariu onorabil trebuie sa paraseasca frumoasele noastre plaiuri, si in strainatate cistiga salarii normale, care la noi sunt nesimtite.
Consider ca salarizarea dupa grile echitabile nu-i o problema de “dezbina si stapineste”, este o problema normala in orice societate care se vrea respectabila.

Pribeagul 11-04-2010 - 14:43

2. Legi speciale de salarii si pensii. Vezi stimate dle Joe, ca sa se ajunga la pensii si salrii nesimtite anumite categorii profesionale au avut nevoie de legi speciale. Aceste legi speciale au fost obtinute prin puterea si influenta respectivelor categorii, de la un parlament inconstient, care in neghiobia sa nu a tinut seama ca facind legi speciale pentru anumite categorii profesionale discrimineaza celelalte categorii. Adica nu este buna si normala o lege unica de salarizare si una unica de pensionare, care sa asigure un raport de grila echitabil? De ce vor unii sa fie discriminati? N-au iesit si ei dintr-o “ Originea lumii” ca tot romanul? O lege speciala, care face discriminare intre salariati, adica o abatere de la legea care face fericiti majoritatea salariatilor romani, obtinuta prin actiunea unor agenti de influenta interesati asupra puterii legislative, poate fi legitima, poate fi “legala”? Consider ca nu, desi este elaborata “cu respectarea tuturor prevederilor legale”.

3. Cumulul de pensii si salarii. Aici se vede ca dl Boc n-are suficienta forta, ca nu va reusi sa faca fata presiunilor exercitate de actiunile celor cu slarii si pensii nesimtite, ajutati de cei ostili lui. Dupa ce s-au dat niste reglementari care elimina cumulul – si aici este vorba de cele nesimtite, un deranjeaza pe nimeni pensii si salarii de 500 de lei –, astazi aud ca parlamentarii si-au pastrat cumulul pensiilor cu salariile nesimtite. Mai mult se pare ca initiatorul acestei actiuni care l-a dat peste cap pe dl Boc este un pedelist pe care l-am votat. Daca vreodata intilniti un senator tumefiat si cu ochii umflati, sa stiti ca dela mine i se trage.

Pribeagul 11-04-2010 - 14:44

Cum judec aceasta situatie? Pensia este un mijloc de a sigura o viata demna pentru cei care nu mai pot sa lucreze, pe cei care datorita virstei… nu-i mai angajeaza nimeni. Cind un pensionar ajunge parlamentar inseamna ca are capacitatea de a lucra si are sigurate conditiile de viata din indemnizatia aferenta. Sa lasam restul ca-i …. nesimtire curata.

In final pentru cei cu pensii si salarii nesimtite, iata ce spun statisticile: “Statisticile europene arata ca tara noastra se afla in grupa statelor cu cele mai mici salarii din Uniunea Europeana, cu un salariu minim de numai 153 de euro, alaturi de tari ca Polonia, cu 281 de euro, Lituania, cu 234 de euro, Cehia, cu 306 euro si Ungaria, cu 270 de euro…. La polul opus se afla locuitorii din Luxemburg, care castiga cel putin 1642 de euro, fiind urmati de irlandezi, cu 1.462 de euro, belgieni, cu 1.387 de euro, olandezi, cu 1.382 de euro si francezi, care primesc un salariu minim ce 1.371 de euro.”
Deci, stimati domni, faceti ca si in tara noastra salariu minim sa fie de 1500 de euro, si atunci salariile si pensiile voastre se vor dovedi meritate, nu nesimtite. Pina atunci….

JOE BIDEN 11-04-2010 - 18:55

Ultimele tale comentarii dovedesc ca premierul si-a castigat adepti care mai considera pensionarii militari drept beneficiarii unor venituri nemeritate.
Ce inseamna puterea si influenta anumitor categorii interesate de pensii speciale? S-a dus toata armata, cu tancuri si elicoptere la Parlament?
Chiar este necesara aceasta asmutire a romanilor contra romani?
Dumnezeu sa ii ierte pe actualii guvernanti, ca noi nu o sa facem asta…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult