Acasa InternationalExterne Prea multe abuzuri. SUA îngheaţă programul Work and Travel VIDEO

Prea multe abuzuri. SUA îngheaţă programul Work and Travel VIDEO

scris de M.A.
21 afisari

Departamentul de Stat a îngheţat luni extinderea programului Work and Travel din cauza abuzurilor la care erau supuşi tinerii.

John Ionut-Decebal Bilan

John Ionut-Decebal Bilan

Măsura a fost luată ca urmare a plângerilor persistente ale tinerilor care s-au simţit excrocaţi şi explotataţi de către angajatorii americani, scrie AP. Un student român ar dori ca programul să revină la accentul pus pe experienţele culturale, transmite Agerpres.

În luna februarie, ziuaveche.ro publica un comunicat al Ambasadei SUA în care se preciza că Departamentul de Stat a înfiinţat un program pilot menit să sporească siguranţa studenţilor participanţi la programul Summer Work Travel (SWT). “Programul pilot include participanţi din Belarus, Bulgaria, Moldova, România, Rusia şi Ucraina, ţări din care provin aproximativ 30% dintre participanţii la programul SWT. Pentru a crea un program mai sigur, în anul 2011, agenţiile-sponsor din SUA vor identifica şi verifica ofertele de lucru înainte ca ele să ajungă la studenţi. Toate părţile implicate în programul SWT, sponsorii, agenţiile de recrutare din România şi Ambasada SUA, vor colabora pentru a se asigura că fiecare student îşi înţelege drepturile şi responsabilităţile”, spunea comunicatul.

Deşi nu se precizeaza în mod expres, măsura avea legătură cu plângerile venite din parte unor participanţi la acest program. Astfel, au existat nenumărate cazuri, descrise în special în presa din Republica Moldova, în care studenţii au fost trataţi ca sclavii şi cazaţi în condiţii mai mult decât insalubre. Se pare că anchetele desfăşurate de partea americană au confirmat o bună parte din neregulile semnalate de participanţii la acest program.

Programul de vize J-1

Decizia recentă a Departamentului de Stat se referă la programul de vize J-1, iniţiat în 1963 ca modalitate de a încuraja înţelegerea culturală, prin intermediul căruia tinerii adulţi din alte ţări îşi pot petrece verile, muncind şi călătorind în SUA. Aproape un an în urmă, Associated Press a raportat despre numeroasele abuzuri petrecute în cadrul acestui program, inclusiv despre cazuri în care tinerii au fost cazaţi în apartamente necorespunzătoare şi aglomerate şi forţaţi să lucreze nenumărate ore în posturi necalificate, pentru 1 dolar pe oră sau mai puţin. Unii au sfârşit prin a apela la centrele pentru persoane fără adăpost pentru a solicita hrană sau un loc de dormit. Cel puţin o femeie a precizat pentru AP că a fost bătută şi obligată să lucreze ca stripteuză în Detroit, în 2005.

Limitarea numărului de participanţi

Departamentul de Stat, care supervizează programul, a declarat, luni, că urmează să limiteze numărul de viitori participanţi la nivelul celui din acest an, de aproximativ 103.000 de studenţi, şi că a oprit temporar orice acceptare de noi „sponsori” – companiile care îi ajută pe studenţi să obţină vizele şi să găsească locuri de muncă şi locuinţe, în schimbul unei taxe. Cele mai multe dintre abuzuri au avut loc din cauza acestei terţe părţi, nereglementate, care lucra cu studenţii şi despre care criticii susţin că a făcut prea puţine pentru a-i proteja pe participanţii la program.

Între timp, Departamentul de Stat a precizat că aruncă o privire mai atentă la reglementările programului. În cadrul programului, studenţii străini primesc vize cu o durată de până la 4 luni, şi adesea ajung în locuri de muncă în hoteluri, staţiuni şi restaurante. Participarea a explodat, de la aproximativ 20.000 de studenţi în 1996 la un vârf de peste 150.000 în 2008, cu aproape 1 milion de studenţi străini care au luat parte la program în ultimul deceniu.

„John” Bilan, românul care luptă pentru drepturile sale

Vara trecută, după ani de plângeri în legătură cu abuzurile, Departamentul de Stat a revizuit normele programului, pentru a plasa mai multă responsabilitate pe umerii celor 53 de sponsori desemnaţi.

JohnIonuţ-Decebal Bilan, 22 de ani, un student la economie din România care a lucrat în timpul verii la o fabrica de dulciuri din Pennsylvania, a declarat însă că schimbările nu sunt suficiente şi că ele vin prea târziu pentru studenţi ca el. Bilan a precizat că şi-ar dori ca intermediarul din cazul său să fie închis şi ca programul să revină la accentul pus pe experienţele culturale.

Programul J-1 a devenit o mare afacere de-a lungul anilor, generând milioane de dolari pentru angajatori şi pentru companiile participante în calitate de intermediari. Mai mult, pentru a participa la program, studenţii plătesc taxe care ajung la cateva mii de dolari.

Mulţi angajatori susţin că au nevoie de ajutor sezonier pentru a răspunde cerinţelor din sezonul turistic. Companiile care angajează un student străin în defavoarea unuia american pot economisi 8% din costuri deoarece studentului străini nu trebuie să-i plătească Medicare, Social Security şi taxele de şomaj. De asemenea, străinii trebuie să aibă asigurare de sănătate proprie.

În luna august a anului trecut, zeci de lucrători au protestat împotriva condiţiilor de la fabrica de dulciuri care împachetează bomboane de ciocolată Hershey, din Pennsylvania, plângându-se de munca fizică grea şi de faptul că au trebuit să plătească deduceri pentru chirie care adesea i-au lăsat cu bani puţini în buzunar.

Mulţi studenţi s-au plâns că au fost ameninţaţi cu deportarea sau evacuarea în cazul în care îşi părăsesc locul de muncă, iar unii au ajuns să fure lucruri de bază, cum ar fi alimentele, pasta de dinţi şi lenjeria de corp, potrivit poliţiei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult