Acasa InternationalExterne Premierul danez dat în judecată de 28 de cetăţeni

Premierul danez dat în judecată de 28 de cetăţeni

scris de D.P.
3 afisari

Curtea Supremă din Danemarca a declarat drept admisibilă o plângere semnată de 28 de cetăţeni danezi care vor să îl dea în judecată pe premierul Lars Lokke Rasmussen pentru adoptarea Tratatului de la Lisabona fără a organiza un referendum, notează EUObserver.

premierul danez Lars Lokke RasmussenJudecătorii de la instanţa supremă din Danemarca au permis reclamanţilor să-şi continue cazul contra lui Lars Lokke Rasmussen pentru încălcarea Constituţiei, semnatarii plângerii având „verificat interesul juridic necesar în demersul lor”, informează Agerpres.

Semnatarii, printre care profesori, actori, scriitori şi politicieni eurosceptici, susţin că prin Tratatul de la Lisbona o parte a suveranităţii naţionale a Danemarcei a fost transferată Bruxellesului şi de aceea ar trebui să aibă loc un referendum, însă nu este clar când s-ar întâmpla acest lucru.

„Este improbabil ca instanţa supremă că ajungă la concluzia că întregul Tratat încalcă Constituţia daneză, dar ca şi în cazul Germaniei, se vor cere anumite prevederi privind modul în care este pus în practică Tratatul”, a spus eurodeputatul danez Soren Bo Sondergaard, membru al formaţiunii eurosceptice Mişcarea Populară împotriva UE.

În ceea ce-l priveşte pe Lars Lokke Rasmussen, acesta a ”luat notă” de decizia Curţii Supreme, dar îşi menţine poziţia că Parlamentul danez nu a încălcat Constituţia atunci când a aprobat Tratatul de la Lisabona fără a organiza un referendum.

Chestiunile privind suveranitatea au reprezentat un obstacol pentru ratificarea de către Republica Cehă şi Polonia a Tratatului şi un motiv de îngrijorare constantă în Germania, unde Curtea Constituţională a fost chemată să se pronunţe de mai multe ori asupra diferitelor aspecte juridice. Niciun demers nu a dus însă la blocarea ratificării Tratatului de la Lisabona.

2 comentarii

Cris 12-01-2011 - 16:07

Asta popor destept nu natia romana, ma rog ce a mai ramas din ea

Stefania GIURESCU 12-01-2011 - 20:54

Si cand te gandesti ca noi ne „taram” in genunchi in fata Europei!!! Dupa ce ca suntem „pres” la usa FMI !!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult