Acasa InternationalExterne Premierul Italiei, Mario Draghi, îl face „dictator” pe preşedintele turc, Recep Erdogan

Premierul Italiei, Mario Draghi, îl face „dictator” pe preşedintele turc, Recep Erdogan

scris de Misu Andrei
119 Afisari

Premierul italian, Mario Draghi, l-a numit „dictator” pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, după scandalul „Sofagate”, când preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a fost nevoită să stea pe o canapea, după ce a fost lăsată fără scaun la o întrevedere între liderii UE cu Erdogan, informează Agerpres.

„Am fost foarte mâhnit de umilinţa pe care preşedinta Comisiei a trebuit să o suporte cu aceşti, să le spunem ceea ce sunt, dictatori”, a declarat Mario Draghi.

Premierul Italiei a răspuns la o întrebare despre comportamentul preşedintelui turc faţă de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, căreia i s-a oferit marţi un loc pe o canapea cu prilejul unei reuniuni a preşedinţilor instituţiilor UE la Ankara.

Înregistrarea video în care se vede cum Von der Leyen stă aşezată pe canapea, departe de fotoliile alocate lui Michel şi Erdogan de protocol, în timpul reuniunii lor din capitala Turciei, i-a şocat pe numeroşi eurodeputaţi şi înalţi responsabili ai UE.

„Nu împărtăşesc absolut comportamentul preşedintelui turcfaţă de preşedinta Comisiei. Nu a fost un comportament adecvat”, a precizat Mario Draghi.

Ursula von der Leyen venise la Ankara să discute despre drepturile omului şi violenţele împotriva femeilor din Turcia

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a primit marţi la Ankara pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însă în sala de întâlnire a avut loc un moment stânjenitor, pentru că șefa executivului comunitar, singura femeie dintre oficiali, nu a avut alocat un scaun alături de cei doi bărbaţi.

Unul dintre motivele principale ale întâlnirii l-a reprezentat situaţia drepturilor omului şi violenţele împotriva femeilor din Turcia.

O înregistrare video a întâlnirii celor trei lideri arată cum, după ce au făcut fotografiile oficiale, Michel şi Erdogan se aşază pe cele două scaune alocate, în timp ce Von der Leyen pare nesigură în legătură cu locul unde ar trebuie să se aşeze. Ea a rămas în picioare uitându-se la cei doi, făcând un gest cu mâna dreapta şi părând a spune un „eh”.

În cele din urmă Ursulei i s-a oferit un loc pe o canapea aflată la câţiva metri distanţă, vizavi de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care ocupă un rang inferior în protocolul diplomatic obişnuit.

Turcia a dat ulterior vina pe UE pentru incidentul în care şefa Comisiei Europene a fost lăsată în picioare la întâlnirea cu Erdogan şi pe care presa internaţională l-a botezat „Sofagate”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult