Acasa InternationalExterne Premierul Mark Rutte favorizează ideea unei „imunizări colective”

Premierul Mark Rutte favorizează ideea unei „imunizări colective”

scris de Misu Andrei
127 afisari

Premierul olandez Mark Rutte exclude o izolare totală a populaţiei și a declarat luni că vrea să favorizeze dezvoltarea unei imunităţi colective în Olanda, scenariu în care – a avertizat el – cea mai mare parte a compatrioţilor săi se vor contamina cu noul coronavirus, relatează France-Presse, citată de Agerpres.

Rafinărie din Olanda, amendată pentru angajarea ilegală de muncitori români

„Nu am un mesaj uşor pentru voi în această seară. Realitatea este că o mare parte din populaţia olandeză va fi infectată cu noul coronavirus. Asta ne spun experţii”, a declarat Mark Rutte, cu un aer grav, într-un discurs televizat.

Guvernul olandez a ordonat duminică închiderea tuturor şcolilor, barurilor, restaurantelor, caselor de toleranţă şi cafenelelor, până la 6 aprilie.

În discursul său către naţiune, premierul a anunţat luni că guvernul său vrea să ajungă la o „imunitate de grup”, în aşteptarea unui vaccin. Scenariul presupune ca persoanele cel mai puţin vulnerabile să primească virusul, în timp ce persoanele vârstnice şi bolnave ar urma să fie protejate prin măsuri speciale. Potrivit premierului, un asemenea scenariu de imunizare colectivă ar putea dura „luni de zile, dacă nu chiar mai mult”.

El a subliniat că spre deosebire de Italia, Spania şi Franţa, care au impus măsuri dure pentru a stopa propagarea Covid-19, Olanda nu are în vedere o izolare totală. „În acest scenariu, va trebui să ne închidem ţara timp de un an sau chiar mai mult, cu toate consecinţele” pe care aceasta le implică, a explicat el, adăugând că virusul „ar putea reapărea imediat, dacă măsurile sunt sistate”.

Potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor, 1.413 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost depistate în Olanda, dintre care 24 de decese.

O idee similară cu a premierului Mark Rutte fusese vehiculată săptămâna trecută și la Londra, de premierul Boris Johnson.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult