Acasa InternationalExterne Premierul polonez se teme că dacă Ucraina este învinsă, Putin va ataca Polonia

Premierul polonez se teme că dacă Ucraina este învinsă, Putin va ataca Polonia

scris de Misu Andrei
46 afisari

Șeful guvernului din Polonia a declarat într-un articol pentru Super Expressie că se teme că dacă Kievul cade, Rusia va ataca Polonia. El a subliniat că deocamdată Polonia este în siguranță și nu vrea un război cu Rusia.

Sursa foto: https://www.gov.pl/web/primeminister/mateusz-morawiecki-cm

„Moartea a doi cetăţeni polonezi ne-a făcut să realizăm cât de aproape este războiul. Putin terorizează Ucraina de câteva luni. Rachetele ruse nu vizează ţinte militare, ci civili. Bombele cad în apropierea Poloniei”, a declarat Mateusz Morawiecki.

Premierul polonez a spus că racheta care a căzut la Przewodów a fost un accident și că Polonia nu are informații că Federația Rusă ar fi planificat un atac direct, dar ancheta continuă.

„Dar motivul principal este cunoscut – dacă nu ar fi fost războiul, dacă nu ar fi bombardarea în masă a Ucrainei, acest lucru nu s-ar fi întâmplat niciodată. Doar Rusia este responsabilă pentru această tragedie ”, a subliniat Morawiecki.

„Există o modalitate de a evita acest lucru – de a sprijini victoria Ucrainei. Putin a arătat că este un politician nemilos care nu se va opri pentru nimic. Dacă Kievul va cădea, Rusia își va îndrepta agresiunea către Polonia”, a rezumat premierul polonez, conform publicației Obozrevatel.

Rusia acuză Polonia că a distrus sistemul de securitate european

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a declarat că, prin interzicerea de către Polonia a participării delegației ruse, condusă de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, de a participa la reuniunea Consiliului miniștrilor de Externe (CMFA) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), distruge sistemul de securitate din Europa, relatează Agenția de presă RIA NOVOSTI.

Zaharova a explicat că nu este vorba doar despre Polonia ca stat, ci ca țară care prezidează OSCE și este obligată să creeze condiții egale pentru toate țările care participă la activitatea organizației.

„Polonia distruge sistemul de organizare, securitatea și cooperarea în Europa“, a mai spus ea. Zaharova a subliniat că OSCE a fost creată ca o platformă de discuții pentru diferite state și politicieni cu opinii diferite, iar președinția polonă „distruge practic această platformă de negociere“. Pe 18 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului polon de Externe, Łukasz Jasina, a declarat că Varșovia nu va permite delegației ruse să participe la reuniunea Consiliului miniștrilor de Externe al OSCE, din perioada 1-2 decembrie.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a caracterizat decizia Poloniei de a refuza participarea șefului diplomației ruse Lavrov la reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE drept provocatoare și fără precedent.

Pe 21 noiembrie, ministrul adjunct de externe al Poloniei, Pavel Yablonsky, a declarat că autoritățile polone consideră că „Rusia ar trebui să fie absolut, pe cât este posibil, izolată pe toate platformele internaționale“.

Tensiunile s-au amplificat între Varșovia și Moscova după invazia Ucrainei. Polonia a început construcția unui gard de sârmă ghimpată de 2,5 metri înălțime la granița cu Federația Rusă, transmite șeful Ministerului Apărării al țării, Mariusz Błaszczak, potrivit presei poloneze.

Gardul o să fie construit sub forma a trei rânduri de sârmă ghimpată, cu lamă, care este folosit de forțele armate din întreaga lume, a spus Błaszczak. Gardul trebuie să aibă o înălțime de 2,5 m și o lățime de 3 m.

Ministerul polonez de Externe a publicat recent lista completă a pretențiilor față de Germania pentru prejudiciul în urma celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, autoritățile de la Varșovia urmează să publice lista și în privința Rusiei, anunță Polonia. Ministerul polonez de Externe a comunicat că Polonia va calcula pierderile înregistrate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și va cere și Rusiei despăgubiri.

Parerea ta

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS