Acasa InternationalExterne UPDATE – Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat. El a fost transportat la spital

UPDATE – Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat. El a fost transportat la spital

scris de C.F.V.
133 Afisari

UPDATE – Premierul slovac Robert Fico, aflat în stare „critică” după ce a fost rănit miercuri de mai multe gloanţe a suferit o intervenţie chirurgicală care a decurs bine, a declarat viceprim-ministrul Tomas Taraba pentru BBC, relatează joi AFP.

„Cred că va supravieţui în cele din urmă”, a declarat Tomas Taraba, potrivit căruia operaţia a decurs bine. „El nu se află într-o situaţie care să-i ameninţe supravieţuirea în acest moment”, a precizat el.

 

UPDATE 16.05.2024/ORA 03:49 Tentativă de asasinat asupra premierului slovac: Presupusul atacator este un scriitor local în vârstă de 71 de ani (media)

 

Persoana reţinută şi suspectată că l-a împuşcat pe premierul slovac Robert Fico este un bărbat în vârstă de 71 de ani din centrul ţării, identificat de media slovace drept un scriitor local, relatează AFP.

 

Foto: (c) Radovan Stoklasa/REUTERS 


„Cred că pot confirma, da”, le-a răspuns ministrul de Interne slovac Matus Sutaj Estok jurnaliştilor, care l-au întrebat cu privire la identitatea atacatorului. Acesta este, potrivit presei locale, unul dintre fondatorii clubului literar Duha (curcubeul) din oraşul Levice.

 

UPDATE 16.05.2024/ORA 03:02 Slovacia: Premierul Robert Fico, conştient după o operaţie de câteva ore (media) 

 

Premierul slovac Robert Fico, care a fost grav rănit într-o tentativă de asasinat miercuri, şi-a recăpătat cunoştinţa după o operaţie de câteva ore, a relatat presa locală citată joi de dpa.

 

Foto: (c) Nadja Wohlleben/REUTERS


Cu toate acestea, nici postul de televiziune TA3, nici ziarul Dennik nu au furnizat miercuri noaptea informaţii suplimentare despre starea de sănătate a premierului slovac.

 

UPDATE ORA 22.02  Atacul comis împotriva premierului Robert Fico a fost clasificat de autorităţi drept un asasinat motivat politic 

 

Atacul comis miercuri împotriva premierului Robert Fico a fost calificat de autorităţile de la Bratislava drept un asasinat motivat politic, conform TASR.

 

Foto: (c) Bernadett Szabo/REUTERS 


Atacul comis împotriva premierului Robert Fico a fost clasificat drept asasinat, autorul trăgând cinci focuri de armă, a anunţat ministrul de interne Matus Sutaj Estok, dând asigurări că va face tot ce îi stă în putinţă să fie investigat în profunzime şi cât mai repede posibil.

UPDATE – „R. Fico a fost împușcat de mai multe ori și în prezent viața sa este în pericol. În acest moment este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, deoarece ar dura prea mult timp pentru a ajunge la Bratislava, având în vedere necesitatea unei intervenții rapide. Următoarele ore vor fi decisive”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a premierului slovac.

O reuniunea a Parlamentului va avea loc la ora locală 15:30, unde partidele urmează să se pună de acord asupra modului în care se va proceda după ce premierul a fost împușcat.

Premierul social-democrat slovac Robert Fico a fost rănit prin împuşcare miercuri după o reuniune guvernamentală desfăşurată în afara capitalei Bratislava, în oraşul Handlova, relatează agenţiile Reuters şi TASR.

Potrivit unui reporter al agenţiei slovace TASR, mai multe focuri de armă au fost trase la locul atacului, iar autorul acestuia a fost arestat. Zona din faţa Casei de Cultură din Handlova, unde s-a desfăşurat reuniunea guvernului, a fost evacuată.

Conform postului de televiziune slovac TA3, au fost trase patru focuri de armă, un glonţ lovindu-l pe Fico în abdomen.

Președinta Slovaciei și toți liderii politici au condamnat ferm atacul armat asupra premierului Fico, potrivit presei slovace.

Articol inițial: Premierul pro-rus al Slovaciei Robert Fico a fost împușcat și a fost dus la spital miercuri, anunță publicația DennikN. El a fost împușcat în localitatea Handlova. Incidentul s-a produs în fața Casei de Cultură, unde se întrunea guvernul în ședință, când premierul a venit în mijlocul oamenilor.

Reporterul DenníkN a fost în apropiere și a auzit mai multe împușcături. Apoi a văzut cum prim-ministrul a fost ridicat de la sol de către gărzile de securitate și urcat într-o mașină.

Potrivit martorilor care au fost la fața locului, Fico a venit la oamenii care l-au salutat și apoi s-au tras mai multe focuri de armă. Fico a căzut apoi la pământ.

Premierul Robert Fico, un social-democrat, dar de orientare conservatoare şi apropiat de premierul ungar Viktor Orban, se află din octombrie anul trecut la conducerea unui guvern de coaliţie format din partidul său Smer-SD, încă un partid social-democrat, Hlas (Vocea), şi formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS).

Parerea ta

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult