Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, i-a acuzat pe străini că profită de legea privind libertatea de exprimare din această țară și că o utilizează drept „o rampă de lansare pentru mesaje pline de ură„, în contextul unei crize diplomatice tot mai mari legate de protestele privind arderea Coranului, relatează The Guardian. Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, i-a acuzat pe străini că profită de legea privind libertatea de exprimare din această țară și că o utilizează drept „o rampă de lansare pentru mesaje pline de ură„, în contextul unei crize diplomatice tot mai mari legate de protestele privind arderea Coranului, relatează The Guardian.
Vorbind marți la Stockholm, la câteva ore după ce doi bărbați irakieni au fost lăsați să dea foc unui Coran în fața Parlamentului suedez, Kristersson a afirmat că asemenea acțiuni „târăsc Suedia în conflicte internaționale„.
După ce a atras atenția asupra faptului că amenințările la adresa țării au crescut după recentele evenimente, Kristersson a susținut că lucrează „zi și noapte” pentru a găsi un răspuns la această chestiune și că se află într-un strâns dialog cu Organizația pentru Cooperare Islamică (OCI), care a condamnat protestele și a cerut intervenția Națiunilor Unite.
„După cum știe toată lumea, ne confruntăm cu o situație complicată în materie de securitate – atât în Suedia, cât și în jurul acesteia„, a afirmat el în fața zecilor de reporteri adunați, menționând războiul din Ucraina și cererea de aderare a Suediei la NATO, care trebuie încă aprobată de Turcia și Ungaria.
„Există, de asemenea, persoane care ne doresc răul în diferite moduri, care răspândesc impresii false despre Suedia, care sunt periculoase”, a mai adăugat premierul suedez.
Un purtător de cuvânt al lui Kristersson a refuzat să precizeze identitatea celor care reprezintă o amenințare pentru țară. De asemenea, făcând aluzie la campaniile de dezinformare din primăvară și de anul trecut, Kristersson a declarat că „narațiunea rusă care se răspândește despre Suedia” ar putea reprezenta o încercare de a împiedica aderarea Suediei la NATO prin crearea unei impresii eronate despre această țară.
„Vor să folosească Suedia ca o rampă pentru a răspândi mesaje pline de ură”, au afirmat persoane din interiorul și din afara Suediei.
„Acte de agresiune”
În vreme ce Kristersson a exclus posibilitatea de a schimba legile privind libertatea de exprimare, el a transmis că guvernul său are în vedere modificări care ar permite poliției să împiedice arderea Cărții Sfinte, în cazul în care această acțiune reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.
Totodată, a dezvăluit că intenționează să intensifice controalele la frontiere și să ofere poliției o mai mare putere în acțiunea de legitimare și percheziționare a persoanelor, prin intermediul unei noi legi.
Declarațiile sale survin după ce OCI, care reunește 57 de țări, a ținut luni o sesiune specială pentru a vorbi despre recentele incidente, condamnând incendierile Coranului și solicitând ONU să intervină.
Kristersson a precizat că poartă discuții cu OIC și a cerut oamenilor să utilizeze dreptul la libertatea de exprimare în mod responsabil și respectuos.
„Într-o țară liberă precum Suedia, ai o mare libertate. Dar odată cu acest grad mare de libertate vine și un grad mare de responsabilitate„, a afirmat el.
Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a afirmat luni seară că va analiza cu atenție cererile și va continua să discute cu OCI și cu țările sale membre.
„Guvernul se distanțează foarte clar de actele islamofobe săvârșite de anumiți indivizi la manifestațiile din Suedia”, a declarat el, menționând că Ministerul Justiției efectuează o analiză juridică și că vrea să colaboreze cu OCI.