Acasa InternationalExterne Premierul ungar declara razboi Garzii Maghiare

Premierul ungar declara razboi Garzii Maghiare

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Nu putem tolera grupari paramilitare care doresc sa faca dreptate in afara legii sau membri ai parlamentului care care ignora tribunalele din Ungaria si deciziile acestora (…) Nu voi permite sa iesim din civilizatie”. Declaratia a fost facuta sambata de premierul maghiar Viktor Orban, la finalul unei intalniri avute cu parlamentarii partidului de extrema dreapta Jobbik.

Referindu-se la activitatile organizatiei, care a continuat sa functioneze in ciuda faptului ca a fost interzisa printr-o hotarare a unui tribunal de la Budapesta, Orban a afirmat ca “nu voi avea liniste pana cand nu va fi eliminata orice posibilitate ca acest joc de-a v-ati ascunselea, la care asistam in prezent, sa mai continue”, potrivit politics.hu. Desfiintata anul trecut, in urma unei hotarari judecatoresti, Garda Maghiaria si-a continuat activitatea si a renescut recent sub numele de Garda Nationala Maghiara.

Premierul de la Budapesta a subliniat si faptul ca nu doar Garada Maghiara – ca organizatie papramilitara – reprezinta o problema importanta, “ci si mentalitatea din spatele acesteia”. Viktor Orban a mai adaugat ca, in opinia sa, democratia si suprematia legii reprezinta valori fundamentale, iar el este pregatit pentru o confruntare cu orice partid care nu crede la fel.

In replica, Vona Gabor, presedintele Jobbik, a avertizat ca, in urmatorii ani, Garda Maghiara va declansa un conflict major intre partidul sau si formatiunea aflata la guvernare. Vona a criticat dur si declaratia premierului, care a afirmat ca politica Ungariei fata de Israel este in concordanta cu cea a Uniunii Europene.

Se pare ca Ungaria a identificat pericolul reprezentat de astfel de organizatii si a inceput sa le potoleasca avantul, dar cu toate acestea, autoritatile de la Bucuresti nu reactioneaza vis-a-vis de “filialele” din Romania – cum ar fi Plutonul Secuiesc din Batalionul Wass Albert al Garzii Maghiare, Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM), s.a. – care continuta sa promoveze ideile revizioniste maghiare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult