Acasa InternationalExterne Premiul Nobel pentru Pace: Ceremonia de decernare (live video)

Premiul Nobel pentru Pace: Ceremonia de decernare (live video)

scris de D.P.
13 afisari

Ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace are loc astăzi, după ora 12.00 GMT (14.00, ora României). Urmărește transmisiunea live aici.

Premiul Nobel pentru Pace: Ceremonia de decernare (live video)

Premiul Nobel pentru Pace: Ceremonia de decernare (live video)

Cea mai tânără laureată din istoria Premiului Nobel, pakistaneza Malala, primeşte miercuri Nobelul pentru Pace împreună cu indianul Kailash Satyarthi, un important apărător al copiilor.

Tânăra îşi va continua activitatea, în contextul în care, potrivit ONU, 57,8 milioane de copii de vârsta şcolii primare, dintre care 30,6 milioane sunt fete, nu sunt şcolarizaţi.

„În această lume în care ne credem atât de moderni şi dezvoltaţi, de ce există atât de multe ţări în care copiii nu cer un iPad sau un computer, ci pur şi simplu o carte, un stilou?”, a declarat ea marţi, într-o conferinţă de presă la Institutul Nobel din Oslo.

Malala a devenit cunoscută la nivel mondial după ce a supravieţuit în mod miraculos unui atac comis de talibani pakistanezi. Pe 9 octombrie 2012, doi islamişti au interceptat vehiculul şcolar în care se afla, în Valea Swat, unde s-a născut, şi i-au tras un glonţ în cap, acuzând-o că profanează islamul.

– O amintire a dramei

O amintire a acestei zile tragice – uniforma şcolară pe care o purta – urmează să fie expusă pentru prima dată – pătată de sânge – la Centrul Nobel din Oslo, iar două dintre colegele ei pakistaneze, rănite şi ele de către agresori, au venit să-şi sărbătorească prietena.

„A reuşit în misiunea ei şi o va continua”, a declatrat una dintre ele, Kainat Riaz, pentru postul NRK.

Alte trei activiste ale cauzei fetelor au răspuns invitaţiei Malalei, şi anume o pakistaneză care luptă de opt ani să i se facă dreptate în urma unei agresiuni sexuale, o tânără refugiată siriană care acţionează pentru educaţia copiilor în tabăra în care trăieşte, în Iordania, şi o nigeriană, în vârstă de 17 ani, provenind dintr-o regiune devastată de gruparea Boko Haram.

Această sectă islamistă, al cărei nume înseamnă „Educaţia occidentală este un păcat”, a şocat lumea anul acesta, răpind 276 de eleve de liceu.

– Copii sclavi

Mai puţin cunoscut publicului, indianul Satyarthi acţionează din 1980 pentru a salva copii sclavi din fabrici indiene.

„Dacă un singur copil este în pericol, atunci lumea este în pericol. Dacă un singur copil este privat de educaţie, atunci, în ochii mei, lumea nu este luminată”, a declarat bărbatul în vârstă de 60 de ani marţi, alături de Malala, pe care o consideră „fiica” sa.

Organizaţia sa, Bachpan Bachao Andolan (Mişcarea pentru slavarea copilăriei), afirmă că a eliberat, în peste 30 de ani de activitate, aproximativ 80.000 de copii din uzine şi ateliere.

Numărul copiilor forţaţi să muncească la nivel mondial a scăzut cu o treime din 2000, iar în prezent este de 168.000, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM).

Celelalte premii Nobel – o medalie de aur, o diplomă şi un cec în valoare de opt milioane de coroane suedeze (857.000 de euro) – urmează să fie înmânate ulterior, la Stockholm, celorlalţi laureaţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult