Acasa InternationalExterne Preocupare la ONU din cauza situaţiei din nordul Kosovo

Preocupare la ONU din cauza situaţiei din nordul Kosovo

scris de M.A.
1 afisari

Consiliul de Securitate al ONU va avea joi discuţii cu uşile închise privind tensiunile din Kosovo.

kosovo

Între timp, Serbia a solicitat o reuniune de urgenţă publică în urma ocupării de către poliţia kosovară a două posturi de frontieră din nordul teritoriului, populat în cea mare parte de etnici sârbi, a declarat un reprezentant al Consiliului, citat de Reuters.

Serbia a solicitat pentru joi o întâlnire deschisă a Consiliului pentru a discuta decizia Pristinei de a prelua controlul asupra a două puncte de frontieră din nordul controlat de sârbi, în încercarea de a pune în aplicare o interdicţie asupra produselor sârbeşti ca ripostă la blocada impusă de Serbia asupra exporturilor kosovare, transmite Agerpres.

Într-o scrisoare adresată de adjunctul ambasadorului sârb la ONU, Milan Milanovic, ambasadorului german Peter Wittig, care deţine în această lună preşedinţia rotativă a Consiliului, se vorbeşte despre o ‘deteriorare serioasă a situaţiei securităţii în partea nordică a Kosovo‘. „Încercările de a prelua controlul asupra punctelor de frontieră Brnjak şi Jarinje reprezintă o ameninţare serioasă la adresa dialogului în derulare între Belgrad şi Pristina şi există pericolul unei escaladări a situaţiei”, a precizat Milanovic în scrisoare.

De asemenea, Rusia şi-a exprimat miercuri profunda preocupare în legătură cu escaladarea tensiunilor din nordul Kosovo şi a făcut apel la misiunile ONU şi UE să pună capăt ambiţiilor periculoase ale Pristinei, relatează agenţia Tanjug.

Moscova a estimat că acţiunile provocatoare ale autorităţilor de la Pristina destabilizează situaţia şi aşa fragilă din Kosovo, sporind tensiunile şi subminând negocierile dintre Belgrad şi Pristina, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.

Rusia aşteaptă de la reprezentanţii internaţionali din Kosovo, îndeosebi de la misiunile ONU şi UE, să ia măsurile necesare pentru a pune capăt ambiţiilor periculoase ale Pristinei. Toate problemele trebuie soluţionate pe calea negocierilor şi în conformitate cu Rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, se mai spune în comunicat.

Bulgaria şi-a exprimat şi ea preocuparea în legătură cu deteriorarea situaţiei din nordul Kosovo, un punct sensibil pentru pacea şi stabilitatea din regiune. ”Sperăm sincer că aceasta nu va afecta dialogul demarat cu succes între Belgrad şi Pristina. Facem apel la ambele părţi să ia în considerare responsabilităţile pe care le au şi consecinţele lor asupra perspectivei europene”, se afirmă într-o declaraţie a Ministerului bulgar de Externe.

1 comentariu

TOM Cc 28-07-2011 - 21:05

Tiganii albanezi din Kosovo au mult tupeu !!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult