Acasa InternationalExterne Presa israeliană: Victoria lui Netanyahu, o zi neagră pentru democrație

Presa israeliană: Victoria lui Netanyahu, o zi neagră pentru democrație

scris de Misu Andrei
114 afisari

Luni seară, toate cele trei exitpoll-uri de la alegerile legislative în Israel arătau o victorie decisivă a prim-ministrului Benjamin Netanyahu şi o nouă înfrângere a alianţei opoziţiei conduse de Benny Gantz. Dar nu doar mişcarea de centru-stânga din Israel a pierdut luni. O victorie pentru Netanyahu înseamnă o înfrângere pentru statul de drept şi pentru fiecare israelian care îşi doreşte să trăiască într-o ţară democratică, în care nimeni nu e mai presus de lege, scrie Haaretz. Presa israeliană scrie că ziua de luni a fost neagră pentru toţi care sperau să treacă peste coşmarul reprezentat de anii în care Netanyahu a fost la putere, o perioadă caracterizată de incitări, polarizare şi rasism.


Spre deosebire de celelalte două seturi de alegeri, în care prim-ministrul nu era decât suspectat de infracţiuni de corupţie, Netanyahu a candidat în al treilea scrutin legislativ din ultimul an, din postura de inculpat pentru mită, fraudă şi abuz de încredere în trei cazuri separate. Asta înseamnă că milioane de israelieni au votat pentru un candidat acuzat că a comis mai multe infracţiuni.
În consecinţă, votul de luni trebuie văzut ca un vot de neîncredere în sistemul judiciar, poliţie, procuratură şi procurorul general. Aceasta este o situaţie fără precedent. Curtea din Ierusalim a programat deschiderea procesului lui Netanyahu pentru 17 martie, la doar două săptămâni distanţă de seara alegerilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult