Acasa InternationalExterne Presa rusa iritata de vizita lui Basescu la Chisinau

Presa rusa iritata de vizita lui Basescu la Chisinau

scris de Ziua Veche
0 afisari

Ziarul rus Komersant scrie: „Presedintele roman, Traian Basescu, si-a terminat vizita de doua zile la Chisinau. Posibilitatea de a merge in Moldova a aparut doar odata cu schimbarea puterii de la Chisinau, care este mai disponibila ca oricand sa colaboreze cu vestul, dar in special cu Romania”, transmite Unimedia. 

Potrivit Kommersant „Basescu s-a simtit printre ai sai, a fost aclamat de multime asa cum nu s-a mai intamplat demult la Chisinau, a primit, dar si a dat Ordine, cat si a promis ajutorul Romaniei pe cale integrarii R. Moldova in Uniunea Europeana (…) Traian Basescu este dusmanul comunistilor. In timpul guvernarii PCRM, relatiile dintre doua tari nu au fost deloc simple. Chisinaul s-a certat cu Bucurestiul pe toate problemele posibile – de la cele politice pana la cele religioase. Autoritatile comuniste au invinuit Romania nu doar o data de finantarea opozitiei liberale. Dar, cel mai mult, fostul presedinte al R. Moldova, Vladimir Voronin, a fost deranjat de declaratiile lui Traian Basescu care faceau referire la faptul ca pe cele doua teritorii locuieste acelasi popor – roman. In replica, Voronin spunea despre Romania ca este „ultimul imperiu al Europei”. Voronin a mai acuzat Romania si de organizarea unei lovituri de stat la 7 aprilie, a expulzat ambasadorul roman la Chisinau si a introdus vize pentru cetatenii romani. Toate aceste decizii insa, au fost anulate dupa ce in iulie 2009 la guvernare a venit Alianta pentru Integrare Europeana”. Ziarul rus mai arata: „Comunistii au incercat sa blocheze toate incercarile AIE cu privire la alegerile presedintelui. In timpul vizitei lui Basescu, PCRM a trambitat despre nedorinta Romaniei de a recunoaste R. Moldova drept stat independent. Cel mai mult i-a deranjat nedorinta Romaniei de a semna Tratatul de frontiera si Tratatul de baza. „Eu nu voi semna niciodata ce au semnat Hitler si Stalin declarase Basescu”, spunand totodata ca Bucurestiul recunoaste suveranitatea R. Moldova”.

Nezavisimaia Gazeta – nemultumita de influenta Romaniei

„Influenta Romaniei in R. Moldova creste simtitor. Doar in ultima jumatate de an s-a anuntat despre lansarea a doua mari grupuri media romanesti (Publika TV si Jurnal TV – n. red.), care, in scurt timp, vor domina total piata mass-media din Republica Moldova”, scrie Nezavisimaia Gazeta citata de Unimedia. „Expansiunea romaneasca este sustinuta si de o parte dintre politicieni, care pledeaza deschis pentru viziunile sale unioniste. In randurile lor este presedintele interimar al tarii Mihai Ghimpu, care este un factor important ce sporeste activizarea Romaniei in R. Moldova”, mai remarca publicatia rusa. Nezavisimaia Gazeta mai scrie ca Republica Moldova este „o platforma convenabila pentru dezvoltarea relatiilor cu Federatia Rusa” si, in special, in privinta tranzitarii gazelor rusesti pe acest teritoriu.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult