Acasa InternationalExterne Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat

scris de Misu Andrei
191 Afisari

Preşedinta Ungariei, Katalin Novàk, o apropiată a lui Viktor Orban, şi-a anunţat sâmbătă demisia, în urma unei controverse majore legate de graţierea unui condamnat într-un caz de pedofilie, informează MTI. Ea ş-a întrerupt o vizită oficială în Qatar şi s-a întors sâmbătă, pe neaşteptate, la Budapesta pentru a face anunţul, scrie Reuters.

„Am făcut o greşeală. (…) Astăzi este ultima zi în care mă adresez vouă în calitate de preşedinte”, a declarat Katalin Novàk, într-un discurs difuzat la televiziunea naţională.

Mii de persoane au manifestat vineri la Budapesta pentru a protesta faţă de graţierea acordată în aprilie 2023 de Katalin Novàk, – care a acordat în jur de douăzeci de graţieri, cu ocazia vizitei Papei – unui director adjunct al unei case de copii condamnat la închisoare în 2019 pentru că a acoperit agresiuni sexuale asupra minorilor care ar fi fost comise de superiorul său.

KATALIN NOVAK SUGEREAZĂ CĂ I S-A CERUT DEMISIA DE CĂTRE PARTID

 

În discursul său, Katalin Novak recunoaştă că greşeala pe care a făcut-o a fost de a lua o decizie care venea în contradicţie şi stânjenea politica de toleranţă zero a guvernului faţă de pedofilie.

„Dragii mei maghiari, atât de dragi mie, din interiorul graniţei şi de dincolo de graniţă! Mă adresez acum vouă. Nu politicienilor, decidenţilor politici, ci celor cărora am jurat să-i servesc acum doi ani.

Mi-am asumat această sarcină pentru că iubesc Ungaria, ţara noastră, şi pentru că am încredere în voi. Cred că naţiunea noastră este paşnică, iubitoare şi grijulie. Cred într-o majoritate tăcută, în oamenii care muncesc din greu în fiecare zi, în onoare, în păstrarea unei căi drepte şi în puterea iubirii. Acestea sunt valorile pe care le-am moştenit de la bunicii şi părinţii noştri şi pe care dorim să le transmitem copiilor şi nepoţilor noştri”, şi-a început Katalin Novak discursul.

„Am luat o decizie de graţiere care a lăsat mulţi oameni nedumeriţi şi neîmpăcaţi. Este de înţeles că vor o explicaţie”, spune ea.

„Puterea de clemenţă este poate cea mai sensibilă dintre toate. Pentru că o decizie privind viaţa unei persoane trebuie să fie luată pe baza cererii de graţiere şi a informaţiilor disponibile. În aprilie anul trecut, am decis să acord clemenţa, considerând că deţinutul nu a abuzat de vulnerabilitatea copiilor care i-au fost încredinţaţi”, a explicat ea. „M-am înşelat, deoarece decizia de graţiere şi lipsa de justificare erau de natură să ridice îndoieli cu privire la politica de toleranţă zero faţă de pedofilie”, spune preşedinta.

Ea îşi justifică însă decizia, sugerând că în continuare nu consideră că a greşit din punct de vedere moral în cazul respectiv: „Nu există şi nu poate exista nicio îndoială în acest caz. Nu aş acorda niciodată graţierea unei persoane despre care cred că abuzează fizic sau psihic de copii. Aşa a fost atunci şi aşa este şi astăzi”.

Preşedinta Republicii, ea însăşi mamă a trei copii, şi-a cerut scuze faţă de cei pe care, prin gestul său, i-a jignit şi faţă de cei pe care i-a dezamăgit. „Am fost, sunt şi voi fi alături de copii şi familii”, dă asigurări Katalin Novak.

„Decizia nu a fost dificilă din punct de vedere personal. A fost dificilă, deoarece am depus un jurământ. Întrebarea la care trebuia să răspund acum era dacă, fidelă jurământului meu, voi putea continua să exercit funcţia de preşedinte al Republicii în beneficiul naţiunii maghiare. Voi avea marja de manevră necesară pentru a-mi îndeplini îndatoririle de şef de stat suveran? Răspunsul la ambele întrebări este nu”, a explicat Novak.

Ea sugerează în continuare că a luat decizia la cererea partidului, ca să nu-şi sacrifice „suveranitatea”:  „Întrebarea pe care a trebuit să mi-o pun a fost: ce mesaj le transmit copiilor noştri, tinerilor maghiari, prin decizia mea? Îi încurajez să slujească cu toată puterea şi talentul lor, să nu renunţe nici măcar în momentele dificile, să reziste cât mai mult timp, să îşi asume responsabilitatea pentru greşelile lor, iar dacă simt că trebuie să îşi sacrifice suveranitatea, atunci ar trebui să fie capabili să cedeze locul altcuiva cu demnitate. Suveranitatea este o comoară preţioasă. Atât pentru individ, cât şi pentru naţiune. Haideţi să avem grijă de ea”, îndeamnă Novak..

În încheierea alocuţiunii sale, ea mulţumeşte celor care au sprijinit-o şi celor cu care a lucrat, dar mai ales familiei sale şi soţului, fără a pomeni nimic de Viktor Orban sau de partidul Fidesz. Mai mult, ea lasă să se înţeleagă că se va retrage din viaţa publică şi nu va reveni în politică. „Mulţumesc lui Adam, Thomas şi Kata (copiii ei – n.r.) pentru că le-am fost mamă şi pentru că mi-au oferit un scop pentru următoarea etapă a vieţii mele după viaţa publică”, a declarat Katalin Novak.

Ea mărturiseşte că „politica este o lume dură, uneori crudă. Unii oameni cred că nu este pentru noi, femeile. Eu nu sunt de acord cu acest lucru. Haideţi să nu ne complacem! Avem nevoie de femei în viaţa publică, pentru că eu cred că, în timp, această lume va deveni un loc mai echitabil, mai paşnic şi, cu siguranţă, mai semnificativ. Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a servi naţiunea maghiară”, şi-a încheiat discursul Katalin Novak.

FOSTUL MINISTRU AL JUSTIŢIEI A DEMISIONAT DIN FIDESZ, DEŞI ERA FAVORITĂ PENTRU EUROPARLAMENTARE

În încercarea de a limita daunele politice, Viktor Orban, al cărui partid, Fidesz, începe campania pentru alegerile europarlamentare din iunie, a depus joi seara târziu în parlament un amendament constituţional care îl privează pe preşedinte de dreptul de a graţia infracţiuni comise împotriva copiilor.

Tot sâmbătă, fostul ministru al justiţiei al lui Viktor Orban, Judit Varga – care ar fi urmat să conducă lista Fidesz pentru alegerile europarlamentare şi care a semnat, de asemenea, graţierea controversată – a declarat pe Facebook că va demisiona din funcţia de parlamentar Fidesz, asumându-şi responsabilitatea pentru această decizie. Şi ea a anunţat că se retrage din viaţa publică.

„Katalin Novák şi Judit Varga au luat o decizie responsabilă, pe care o respectăm”, a reacţionat sâmbătă liderul grupului parlamentar al Fidesz, Mate Kocsis, pe pagina sa de Facebook.

Máté Kocsis a subliniat că le este recunoscător celor două pentru activitatea de până acum şi le-a mulţumit pentru că au ţinut cont de „interesele comunităţii”, atât în timpul activităţii lor, cât şi prin demisiile anunţate sâmbătă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS