Acasa InternationalExterne Preşedintele Argentinei cere Londrei Insulele Malvine

Preşedintele Argentinei cere Londrei Insulele Malvine

scris de M.A.
542 Afisari

Preşedintele Argentinei, Cristina Fernandez, a cerut joi, din nou, Marii Britanii, Insulele Malvine (Falkland).

Preşedintele Argentinei cere Londrei Insulele Malvine

Preşedintele Argentinei cere Londrei Insulele Malvine (foto: kids.britannica.com)

Cristina Fernandez spune că insulele trebuie să revină sub controlul autorităţilor de la Buenos Aires, în cadrul unei reuniuni a Comisiei Naţiunilor Unite pentru decolonizare, relatează Moldpres, care citează agenşii de presă internaţionale. În 2012 se împlinesc 30 de ani de la conflictul militar dintre Marea Britanie şi Argentina pentru controlul insulelor. Cu această ocazie, premierul britanic David Cameron a ridicat drapelul Insulelor Falkland la reşedinţa sa din Downing Street, 10.

„Eram departe, dar am simţit ruşine pentru că nu poţi aniversa sau marca un război”, a declarat Fernandez, în discursul său, în care a acuzat Marea Britanie de a se folosi de poziţia sa privilegiată în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, pe care o foloseşte ca o tribună pentru „răspîndirea de minciuni despre istoria insulelor şi paravan pentru „acţiuni huliganice”. „Noi nu cerem mult. Cerem doar începerea dialogului. Nu cerem nimănui să spună „da” faptului că insulele Malvine aparţin Argentinei”, a adăugat preşedinta Cristina Fernandez.

Buenos Aires susţine că insulele au fost ocupate de Marea Britanie în 1983. Londra neagă toate acuzaţiile şi se referă la punctele de vedere ale rezidenţilor locali. Cei mai mulţi din cei 3.000 de locuitori sînt în favoarea menţinerii suveranităţii britanice asupra insulelor. Argentina insistă asupra faptului că locuitorii nu au dreptul exclusiv de a decide soarta insulelor, adaugă agenţia de presă citată. Un referendum privind suveranitatea este planificat să se desfăşoare în 2013 Insulele Malvine/Falkland, aminteşte canalul media menţionat.

6 comentarii

BULA 15-06-2012 - 17:50

Cine cere, nu piere.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 15-06-2012 - 19:08

Care-i faBula cu Malvinili dhomn prefeseur! S-au bati si atlanticu ! Sa vezi ce prinzi!Ramai dreaq cu pensiile cadrelor ca esti expert ca si in alea cu germaniu!

Dorin C. 15-06-2012 - 19:45

Doamna de Kirchner o sa primeasca Malvinele de la Marea Britanie, tot atunci cind Irlanda de Nord (si poate Scotia) n-o sa mai fie in componenta Regatului Unit. Aici parca nu-i la fel ca in cazul Hong-Kong-ului.

Salut 15-06-2012 - 20:39

„Preşedintele Argentinei, Cristina Fernandez, a cerut joi, din nou, Marii Britanii, Insulele Malvine (Falkland).”

Aici, „cuvantul cheie” este „din nou”. Argentina face astfel de demersuri periodic…daca renunta, politicienii in cauza sunt acuzati de lipsa de patriotism.
Ma rog, a aflat si ZV chestia asta si o prezinta ca pe o mare stire.

ciu ........ 16-06-2012 - 00:55

Aaa, sa ceara, de ce sa nu ceara? Dar, important e unde ceri.
De exemplu: ia sa ceara Basescu inca un mandat de la Sobru…

Datesh 18-06-2012 - 20:17

Tovarasa Cristina Fernandez Kirchner.. cere din nou ……Hei rup, Hei rup!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult