Acasa InternationalExterne Presedintele Germaniei, Horst Koehler, a demisionat

Presedintele Germaniei, Horst Koehler, a demisionat

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

Presedintele german Horst Koehler si-a anuntat luni demisia, cu efect imediat, in urma criticilor declansate de remarcile sale privind angajamentul militar al tarii sale in Afganistan, transmit agentiile internationale de presa, informeaza Agerpres.


„Imi anunt demisia din functia de presedinte”, a declarat presedintele Koehler la Berlin. El a explicat ca a luat aceasta decizie dupa ce, intr-un recent interviu pentru un post de radio, a legat necesitatea anumitor angajamente militare germane in strainatate de promovarea unor interese economice. „Regret ca remarcile mele au putut duce la o neintelegere asupra unei probleme importante si dificile pentru tara noastra”, a indicat Koehler.

 

O tara precum Germania, cu o dependenta puternica de comertul extern, trebuie sa stie ca, ‘in cazuri de urgenta, interventia militara este necesara pentru a ne sustine interesele, cum ar fi rutele de comert liber, sau, spre exemplu, pentru a preveni instabilitatile regionale care ar putea avea un impact negativ asupra sanselor noastre in ceea ce priveste comertul, locurile de munca si veniturile’, declara presedintele la Deutschlandradio Kultur.

 

Koehler a indicat ulterior ca a fost gresit inteles, precizand ca afirmatiile sale nu erau legate de angajamentul in Afganistan, foarte nepopular in randul germanilor.

 

Biroul de presa al lui Koehler a precizat ca declaratiile facute la Deutschlandradio Kultur au facut referire la desfasurari precum misiunea europeana impotriva pirateriei care are ca scop asigurarea securitatii culoarelor de transport naval in Golful Aden, insa interviul facea clar referire la Afganistan. Fragmente din interviu au fost redifuzate frecvent in programele de siri, atragand critici puternice din toate partile.

 

Sensibilitatea fata de armata ramane ridicata in Germania din cauza memoriei colective a distrugerilor naziste din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Politicieni din cadrul coalitiei de guvernamant a cancelarului Angela Merkel au spus ca alegerea cuvintelor de catre Koehler a fost una nefericita.

 

Sondajele arata ca majoritatea germanilor se opun misiunii din Afganistan. Omorarea de civili in cadrul operatiunilor militare din aceasta tara a dat batai de cap guvernului condus de Merkel, care a precizat ca retragerea trupelor germane ar putea incepe anul viitor.

 

Remarcile lui Koehler, facute pe drumul de intoarcere dintr-o vizita in Afganistan, au atras critici directe neasteptate la adresa sefului statului, care a fost o figura populara de la preluarea postului, in 2004.

 

Horst Koehler, in varsta de 67 de ani, fost director general al FMI si membru al Uniunii Crestin-Democrate /CDU/, a fost reales in 2009 pentru un nou mandat de presedinte al Germaniei. Seful statului promulga legile, dar rolul sau este in cea mare parte ceremonial.

 

Aceasta este pentru prima data in istoria Germaniei postbelice cand un presedinte demisioneaza. Presedintele Bundesrat-ului, camera legislativa superioara, Jens Behrsen, va prelua functia de sef al statului pana la alegerea unui succesor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult