Acasa InternationalExterne Preşedintele Parlamentului European vrea măsuri anticorupţie

Preşedintele Parlamentului European vrea măsuri anticorupţie

scris de M.A.
4 afisari

Preşedintele Parlamentului European propune mai multe măsuri pentru descurajarea corupţiei, după cazul eurodeputaţilor care ar fi acceptat să-şi vândă serviciile unei false firme de lobby.

Jerzy Buzek, presedintele Parlamentului European

Jerzy Buzek, presedintele Parlamentului European (foto tibet.net)

Jerzy Buzek a spus că este foarte hotărât să apere demnitatea şi integritatea instituţiei, drept pentru care a pregătit o scrisoare pentru conferinţa preşedinţilor,prin care propune o serie de măsuri pentru ridicarea standardelor şi îmbunătăţirea transparenţei Parlamentului European. Jerzy Buzek propune înfiinţarea unui registru pentru lobby, unde înregistrarea să fie obligatorie şi nu voluntară, aşa cum a cerut în repetate rânduri Parlamentul European, prin vocea vicepreşedintelui Diana Wallis.

Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a răspuns miercuri scrisorii emise de OLAF în data de 25 martie 2011. După ce Serviciul Juridic al Parlamentului European a analizat în profunzime aspectele privind legalitatea solicitării OLAF, şi după un schimb de puncte de vedere între cele două instituţii la cel mai înalt nivel, Preşedintele a informat OLAF că, în cazul specific al acuzaţiilor aduse de „Sunday Times” împotriva unor membri ai Parlamentului European, OLAF are dreptul de a face o anchetă administrativă.

În prima sa scrisoare, Jerzy Buzek a informat OLAF cu privire la faptul că Tratatul stipulează că o investigaţie poate fi condusă când este clar enunţat că interesele financiare ale Uniunii Europene sunt afectate şi a cerut OLAF-ului informaţii suplimentare. A doua scrisoare din partea agenţiei OLAF oferă aceste lămuriri, iar Preşedintele Parlamentului European a fost de acord cu punctul de vedere conform căruia OLAF are dreptul de a conduce o ancheta administrativă. Principiul conform căruia investigaţia poate avansa „dincolo de protejarea intereselor financiare pentru a include toate activităţile referitoare la necesitatea de a salvgarda interesul comunitar împotriva comportamentelor ilegale”, este stipulat în Regulamentul de Procedură al Parlamentului European.

„În termenii propriului său Regulament de Procedură, Parlamentul European a oferit o aplicare generoasă a actului juridic de bază. Dacă OLAF doreşte să înceapă o investigaţie, atunci ea trebuie efectuată ca una administrativă, şi nu ca o anchetă penală, şi totodată să respecte pe deplin imunitatea deputatului”, a declarat, în scrisoare, preşedintele Parlamentului European.

Jerzy Buzek a furnizat miercuri către OLAF datele digitale pe care vicepresedintele Parlamentului European Diana Wallis le-a primit de la „‘Sunday Times„. „Impresia mea puternică este că Parlamentul European trebuie să continue să respecte acele norme pe care această instituţie le avea stabilite. Ca preşedinte al acestei instituţii, am datoria să apăr demnitatea acestei instituţii. Am analizat situaţia în profunzime şi am decis să permitem ancheta administrativă. În cadrul acestei investigaţii administrative, OLAF nu poate intra în birourile deputaţilor europeni şi am cerut Agenţiei OLAF să respecte imunitatea membrilor. Vreau să subliniez faptul că Parlamentul European este gata să colaboreze pe deplin cu autorităţile naţionale din Statele Membre, inclusiv prin acordarea accesului la birourile şi computerele deputaţilor europeni imediat ce imunitatea acestora este ridicată. Statele Membre dispun de toate instituţiile necesare în cadrul sistemului judiciar în statul de drept pentru a face investigaţii complete în aceste cazuri. Statele Membre ar putea cere în egală măsură agenţiei OLAF sau instituţiilor europene să sprijine investigaţiile cu mijloacele acestora”, susţine Buzek.

Între timp, Parlamentul European a primit corespondenţă de la autorităţile judiciare austriece şi slovene cu privire la aceste cazuri. O scrisoare oficială din partea autorităţilor române este aşteptată în cel mai scurt timp de asemenea. Pentru a salvgarda toate probele, birourile deputaţilor implicaţi în aceste cazuri au fost încuiate şi se află sub pază până când autorităţile judiciare din Statele Membre se prezintă pentru a face investigaţii. Preşedintele Buzek, aşa cum a anunţat anterior, va face joi propuneri pentru a întări regulile interne: „Astăzi, în şedinţa Conferinţei Preşedinţilor, voi discuta în detaliu cu liderii grupurilor politice cum întărim normele şi regulile pentru a face faţă intereselor externe”. De asemeena, Jerzy Buzek s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţii organizaţiei „‘Transparency International”. „Întotdeauna am crezut în statul de drept şi transparenţa vieţii publice. Oficialii corupţi sunt un pericol la adresa democraţiei. Trebuie să manifestăm o politică de zero toleranţă faţă de orice formă de corupţie. Sunt responsabil pentru integritatea Parlamentului European si sunt hotărât să apăr această integritate”, a declarat, după întâlnire, preşedintele Parlamentului European.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult