Acasa InternationalExterne Președintele parlamentului unicameral ucrainean nu a semnat legea amnistiei

Președintele parlamentului unicameral ucrainean nu a semnat legea amnistiei

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Oleksandr Turcinov a refuzat să semneze legea amnistierii combatanților care au luat parte la ostilități în Donbas, în baza acordurilor de la Minsk cu privire la reglementarea conflictului.

Președintele parlamentului unicameral ucrainean nu a semnat legea amnistiei (foto:nydailynews.com)

Președintele parlamentului unicameral ucrainean nu a semnat legea amnistiei (foto:nydailynews.com)

Președintele Radei Supreme (parlamentul unicameral), Oleksandr Turcinov, a declarat, într-un interviu acordat postului de televiziune ucrainean Ť1+1, că „legea amnistiei a fost adoptată, dar niciuna din condițiile care ar trebui să conducă la amnistiere nu a fost îndeplinită și eu nu am semnat acest document”.  Ambasadorul rus pe lângă Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Andrei Kelin, a acuzat, în urmă cu o săptămână, autoritățile ucrainene de încălcarea „acordurilor de la Minsk și a declarației de la Geneva din 17 aprilie” cu privire la modalitățile de soluționare a crizei din estul Ucrainei. Astfel, situația rămâne tensionată în Donbas, unde observatori ai OSCE au raportat de două ori în decurs de 24 de ore mișcări de echipamente militare fără însemne distinctive, potrivit unui raport al misiunii speciale de observare a OSCE în Ucraina, citat de agenția de presă menționată.

„Duminică (11:20) în apropiere de Sverdlov (aproximativ 15 km este de capitala regională Donețk), Misiunea specială de observare a urmărit un convoi din 17 camioane militare (ZIL) de culoare verde, fără însemne distinctive, care se îndrepta spre vest. Cinci dintre ele transportau cu remorca sisteme de rachete multiple ‘Grad’. În două dintre ele se vedeau lăzi cu muniții”, se menționează în același raport. „La 11:35, pe autostrada H-21, în apropiere de Zuhres (circa 41 km est de Donețk), Misiunea specială de observare a văzut încă o coloană, compusă de data aceasta din 17 camioane KamAz, de asemenea, fără însemne de marcare, îndreptându-se tot spre vest”, au susținut monitorii OSCE. Anterior, OSCE raportase cu privire la reperarea unei coloane din 40 de camioane și cisterne nemarcate, în zona localității Makeevka, regiunea Donețk, dar a recunoscut că nu are nicio idee despre ce se afla în mașini.

Un lider al rebelilor proruși, Eduard Basurin, a declarat că echipamentele observate de OSCE aparțin autoproclamatei „republici populare” Donețk, iar deplasarea acestora a avut loc în contextul rotației formațiunilor rebele pe fondul intensificării atacurilor din partea armatei ucrainene, care recurge la sisteme de rachete „Grad”, „Uraga”, tunuri de artilerie etc. Conform Agerpres, de partea cealaltă, Kievul îi acuză pe rebeli de nerespectarea armistițiului din 5 septembrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult