Acasa InternationalExterne Preşedintele tunisian fuge din ţară sub presiunea străzii

Preşedintele tunisian fuge din ţară sub presiunea străzii

scris de M.A.
3 afisari

Autorităţile tunisiene au anunţat vineri decretarea stării de urgenţă pe teritoriul întregii ţări şi interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii, interzicerea manifestaţiilor publice şi au permis armatei şi poliţiei să deschidă focul asupra oricărui „suspect” care refuză să se supună ordinelor, informează agenţiile de presă internaţionale.

Preşedintele tunisian fuge din ţară sub presiunea străzii

Foto: rt.com

Preşedintele tunisian Zine Al Abidine Ben Ali, care conduce de 23 de ani destinele ţării şi se confruntă în prezent cu o criză fără precedent, a părăsit Tunisia, transmite Agerpres.

Premierul Mohammed Ghannouchi a apărut pe postul public de televiziune anunţând că-şi asumă conducerea ţării, după ce sute de tunisieni au protestat din nou vineri, la Tunis, cerând îndepărtarea de la putere a preşedintelui Ben Ali. Pe de altă parte, principalele partide de opoziţie au cerut de la Paris crearea unui cabinet provizoriu care să guverneze ţara timp de trei luni, conform Constituţiei ţării.

Cel puţin 13 civili au fost împuşcaţi mortal joi de forţele de ordine, la Tunis şi în împrejurimile capitalei tunisiene, după discursul preşedintelui. Violenţele au continuat în cursul după amiezii de vineri, în special la Tunis, unde un fotoreporter francez a fost rănit de forţele de ordine tunisiene.

Anterior, şeful statului tunisian a decis demiterea guvernului şi organizarea de alegeri legislative anticipate, în următoarele şase luni.

Confruntările au continuat vineri, în pofida angajamentelor asumate joi seara de preşedintele Ben Ali, în încercarea de a dezamorsa tensiunile provocate de un val de proteste sociale fără precedent, urmat de represiuni soldate cu cel puţin 66 de morţi. Ben Ali a promis că nu va mai candida pentru un nou mandat prezidenţial, în 2014, că va democratiza ţara şi a cerut încetarea focului împotriva manifestanţilor. El a indicat că a ordonat ridicarea oricărei forme de cenzură asupra presei şi internetului, până acum strict supravegheate.


3 comentarii

Mache 14-01-2011 - 21:37

Bun. De o noua destinatie de vacanta de taiat de pe lista. Cel mai probabil „democratizarea” inseamna un regim islamist. Astea sunt variantele preferate in lumea araba: fie un dictator sangeros, fie un regim islamic primitiv…

mos teaca 14-01-2011 - 23:05

ala macar a fugit..al nostru pe cand?

george 15-01-2011 - 00:04

mai mult ca sigur…….siii tot de foame o sa moara toti…..

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult