Acasa InternationalExterne Preşedintele Ungariei a rămas fără titlul de doctor din motive de “plagiat”

Preşedintele Ungariei a rămas fără titlul de doctor din motive de “plagiat”

scris de Stefan Galai
2 afisari

Preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, şi-a pierdut titlul de doctor pe care l-a obţinut în urmă cu 20 de ani.

Pal Schmitt

Pal Schmitt

Acest titlu i-a fost retras de către conducerea Universităţii Semmelweis care a apreciat ca “plagiat” teza sa de doctorat asupra istoriei Jocurilor Olimpice, susţinută în urmă cu 20 de ani, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Rectorul Tivadar Tulassay a declarat că Senatul Universităţii s-a pronunţat în favoarea acestei decizii cu 33 de voturi pentru şi 4 împotrivă.

“Teza de doctorat nu corespunde nici metodelor ştiinţifice, nici celor etice”, a adăugat el.

Consiliul de doctorat al Universităţii Semmelweis demarase în cursul zilei procedura vizând privarea preşedintelui ungar de titlul său de doctorat.

„Consiliul de doctorat al Universităţii Semmelweis consideră justificată privarea preşedintelui Pal Schmitt de doctoratul obţinut în 1992″, a declarat rectorul Universităţii joi pentru jurnalişti după o reuniune extraordinară a Consiliului.

“Propunem demararea procesului”, a adăugat el, indicând că propunerea Consiliului ar urma să fie confirmată joi după-amiază de Senatul Universităţii. Consiliul a luat această decizie cu 16 voturi pentru şi 2 împotrivă.

Consiliul a fost convocat în urma unui raport al unei comisii a aceleiaşi universităţi. Teza “se bazează pe o traducere cuvânt cu cuvânt” şi, în plus, este clar că “lucrarea” nu este decât o traducere de o calitate mediocră, potrivit raportului.

La începutul anului, săptămânalul ungar HVG a publicat fragmente din teza lui Pal Schmitt, prezentată ca o traducere din limba franceză a unei lucrări aparţinând lui Nikolai Georgiev, un expert bulgar. “Reproducerea lucrării bulgarului Georgiev, pe 180 de pagini din cele 215 ale tezei lui Pal Schimtt, permite să se tragă concluzia că este vorba despre un plagiat”, a scris publicaţia amintită.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult