Acasa InternationalExterne Prietenii lui Gaddafi îi dau în cap ca să-i închidă gura

Prietenii lui Gaddafi îi dau în cap ca să-i închidă gura

scris de Adrian Pătruscă
4 afisari

Cei mai înverşunaţi duşmani ai liderului de la Tripoli sunt tocmai cei cu care a avut legături mai mult sau mai puţin secrete. Mizeriile încep să iasă la iveală.

Este posibil ca multe dintre victimele din Libia să fi fost ucise cu arme ale aliaţilor

Foto: Daily Mail

Marea Britanie a vândut arme Libiei şi altor dictaturi din Nordul Africii cu doar patru luni înainte ca Gaddafi să măcelărească sute de protestatari.

Guvernul de la Londra a aprobat exportul de puşti cu lunetă, gloanţe, gaze lacrimogene şi alte muniţii de “stăpânire a mulţimilor”, cu puţin timp înainte ca liderul de la Tripoli să ordone trupelor sale înăbuşirea în sânge a protestelor.

Comisia de Control al Exporturilor de Arme din Camera Comunelor dezvăluie “secretul murdar” al vânzărilor de arme de către Marea Britanie unora dintre cele mai brutale regimuri din lume, scrie Daily Mail. Mai multe guverne succesive de la Londra au apreciat greşit riscul unor astfel de afaceri. Din 2009, au fost aprobate licenţe de export în valoare de 2,6 miliarde de euro către 16 state, pe o perioadă de 21 de luni.

Licenţele de export către Libia, din 2009 încoace, au fost în valoare de 70,2 milioane de euro. Raportul urmează temerilor crescânde că Gaddafi va folosi armament britanic împotriva insurgenţilor. Peste o mie de cetăţeni libieni au fost ucişi de la începutul protestelor.

Marea Britanie a aprobat de asemenea, exporturi de arme de circa 7 milioane de euro către Bahrein: semiautomate, puşti cu lunetă, grenade de mână, fumigene şi alte arme împotriva protestelor de stradă. Cel puţin 26 de oameni au fost ucişi şi 1000 răniţi în protestele din Barhrein.

Londra a mai aprobat exporturi de 1,95 miliarde de euro către Arabia Saudită, 23,35 milioane de euro către Egipt şi 60,44 milioane de euro pentru Emiratele Unite. Au mai fost aprobate echipamente de protecţie corporală şi de vedere pe timp de noapte pentru Yemen şi muniţie uşoară pentru Siria.

Marea Britanie nu este singura ţară implicată în operaţiunile împotriva lui Gaddafi care a ascuns astfel de “secrete murdare”.

Sarkozy în vizită în LibiaGuvernul de la Tripoli a declarat că a sponsorizat campania prezidenţială a lui Sarkozy. De altfel, Gaddafi a fost primit în 2007 cu tot fastul la Paris, permiţându-i-se să-şi pună cortul peste drum de Palatul Elysée.

Fiul lui Gaddafi primit cu onoruri la Casa AlbăÎn 2009, Mutassim Gaddafi, unul dintre fiii colonelului a fost primit de către secretarul de stat Hillary Clinton la Washington.

Legăturile lui Obama însuşi cu Gaddafi par să fie foarte vechi, încă de când cel ce avea să Doi foşti buni prieteni: Gaddafi şi Obamadevină preşedintele Statelor Unite era un începător în politică. Relaţia trebuie să fi devenit foarte strânsă de vreme ce, într-o scrisoare trimisă cu puţin înainte de începutul protestelor în Libia, Gaddafi îi spunea lui Obama “Fiule”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult